Sociální revoluce hrozí celé Evropě.

Útržky z tisku: Ulicemi Atén kráčely včera desítky tisíc nespokojených lidí a demonstrace vyvrcholila, když výtržníci zapálili budovu, ve které zahynuli tři bankovní úředníci. Mezi pokojné demonstranty, kterých bylo kolem 100 000 a směřovali k Parlamentu, se dostala skupinka radikálů, kteří vhodili zápalnou láhev do pobočky banky Marfin. Budova začala hořet a tři bankovní úředníci nestačili utéct, zemřeli udušením. Demonstranti si vybrali za cíl státní úřady, obyčejné domy a výlohy obchodů. Požár zasáhl i archiv ministerstva financí, v němž je evidence daňových úniků. Je patrné, že žháři konali v tomto případě zcela plánovitě a byli nejspíše objednáni. Do budovy parlamentu, který jedná o drastických škrtech ve vládních výdajích, se pokusilo vniknout asi 50 demonstrantů. Policie proti nim zasáhla slzným plynem.

Vláda musí kvůli úsporám škrtat a lidé jsou nespokojení. Řekové jsou rozzlobeni na vládu, protože před volbami slibovala, "že peníze máme" a že se s ní budou mít lépe než s vládou předcházející a zatajila, že věděla o velkých dluzích a ekonomických problémech státu. Lidé si uvědomili, že teď se zhorší jejich životní úroveň. Bolestně na krizi doplatí především státní úředníci, kteří různými škrty přijdou až o 30 procent svých ročních příjmů, ale i důchodci, kterým se snižuje už tak malá penze. Velký problém budou mít mladí lidé, protože vláda jim snižuje takzvaný první, vstupní plat a jejich budoucnost se rýsuje v temných barvách.

Investoři panikaří a trhy se znovu začínají otřásat. Pražská burza prudce oslabuje, stejně jako akcie ve světě. Propad postihl také českou měnu. Přestože se tak děje kvůli Řecku, kde se platí eurem, koruna patří do balíku rizikových aktiv, kterých se investoři zbavují. Koruna tak k euru oslabila zhruba o 30 haléřů na 26,10 koruny. Ještě více ztrácí k dolaru, který zdražil o 80 haléřů až na 20,30 koruny.

Místopředseda ČSSD a "stínový" ministr financí Bohuslav Sobotka dostal na mítinku v Brně pěstí přímo do hlavy od podnapilého občana zřejmě nespokojeného s politikou, kterou hodlá po "vítězných" volbách praktikovat ČSSD. Výtržník byl zadržen a bude obžalován. Útok sice všichni přední politici včetně ODS a TOP09 odsoudili, zároveň ale naznačili, že je tento útok výsledkem negativní kampaně ČSSD. Zejména úřadující předseda ODS Nečas předváděl novinářům a televizním divákům leták vydaný ČSSD, ve kterém jsou politici ODS označeni za řezníky zdravotnictví.

Těsně před volbami to začíná vypadat, že vítěz nebo koaliční vítězové to nebudou mít lehké. Možná, že dnes někteří politici začínají váhat a přemýšlejí nad tím, zda se jim vůbec chce po dobu následujících čtyřech let řídit potápějící se českou kocábku na robouřeném světovém oceánu. Možná, že nejlépe udělal Mirek Topolánek, který se před necelým měsícem zcela stáhl z politiky a stal se "živnostníkem". Zaregistroval si mimo jiné poradenství, zprostředkování obchodu a služeb, realitní činnost, správu a údržbu nemovitostí, přípravu a vypracování technických návrhů, výzkum a vývoj, reklamní činnost i marketing a mediální zastoupení.

Nejdůležitější zprávou dne je ale informace, kterou nám podal Václav Klaus včera: "Byl jsem u toho, když se na rohu Jugoslávské a Bělehradské ulice stavěla barikáda," vzpomínal prezident před budovou Českého rozhlasu v Praze na květnové povstání v roce 1945. Dodal, že se sám jako čtyřletý pokoušel podávat dlažební kostky.
Protože jsem se rovněž jako čtyřletý účastnil pražského povstání, rád bych na tomto místě zdůraznil, že jsem nejen stavěl barikádu před naším domem na pražských Vinohradech, ale podával jsem otci náboje do lovecké brokovnice. Bohužel si už ale nevzpomínám, kolik Němců jsme tenkrát zastřelili. Na Václava si nepamatuju, asi jsme byli každý na jiné barikádě.

Nejen že jsem stejný ročník, jako je náš prezident, ale mám s ním i mnoho dalšího společného. Tak například jsme oba vyrostli v Praze na Vinohradech. On na Tyláku, já na Jiřáku a je nanejvýš pravděpodobné, že jsme spolu u kostela na Jiřího náměstí hráli kuličky. Chodíval tam jeden kluk, kterému jsme tehdy říkali Účetní. Vedl si přesné záznamy o svých prohrách i výhrách a dost nás tím nervoval. Nejspíše to byl právě Václav. Možná také házel padesátník andílkovi v kostele na Jiřáku, aby zakýval hlavou, ačkoliv to nebyl náš sbor, ale kostel katolíků. Neboť oba jsme jako správní ctitelé masarykovských tradic chodili do sboru Církve československé husitské k Vodárně a hráli tam ping pong v klubovně. Oba jsme se také v letech šedesátých odstěhovali z Vinohrad do paneláků na sídliště. Já tehdy na Novodvorskou, Václav na Prosek. A tady se naše cesty rozešly a to je ten důvod, proč nejsem dnes na hradě kancléřem. Asi také proto, že jsem o dva měsíce starší, Václav má totiž rád kolem sebe mladší lidi.

Z přehledu nejnovějších zpráv mě přepadla deprese a musel jsem proto vypnout televizi, ve které hořeli lidé v Řecku a stále tryskala nafta v Mexickém zálivu. Trochu mě potěšilo, že ministr obrany Martin Barták navrhl posílit ostrahu sídla vlády vojenskými policisty. Reagoval tak na to, že se v pondělí na střechu úřadu dostali ekologičtí aktivisté hnutí Greenpeace. Je jasné, že se při očekávaných občanských nepokojích nemůže vláda spoléhat na policisty. I v roce 1969 nás z Václavského náměstí hnali vojáci a tak i dnes můžeme v klidu spát, protože naše armáda je spolehlivá záruka demokracie. Další dobrou zprávou je informace o tom, že se v Česku bude zkoušet lék proti Alzheimerově chorobě. Doufám, že se to podaří a že se tak budu moci ještě včas nechat očkovat. Pokud si ovšem vzpomenu, jak se jmenuju, kde bydlím a kam si zajít pro vakcínu AD02. Buďte dobří, přátelé.
6.5.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.