Zamykáte se doma na dva západy?

Bytoví zloději jsou v poslední době čím dál drzejší. Někteří z nich si dokonce ani nedělají starosti s tím, zda je byt, který si vytipovali, prázdný. Klidně vyjdou na lup někdy po půlnoci, kdy předpokládají, že ještě spíte hlubokým spánkem. Do domu, ve kterém jsou vstupní dveře jen zabouchnuté se dostanou snadno pomocí planžety a stejně tak lehce otevřou i vaše nezamčené dveře do bytu. V tichosti projdou váš byt a ráno budete marně hledat svoje cennosti. Ti důkladnější si odnesou i vaše klíče od bytu, které nalezli pověšené na háčku hned u dveří a skuteční profesionálové si pořídí jen otisk klíče a za vaší nepřítomnosti další den váš byt dokonale vybílí. Také se může stát, že ráno nenaleznete nejen svoje peníze, ale zloděj odjel i s vaším autem.

To všechno by se nemuselo stát, kdybyste svůj byt na noc zamykali zevnitř. Jenže kdo tohle pravidelně dělá? Nebo snad kontrolujete před spaním, zdali ten poslední z vás, když přišel v noci domů, zamknul zevnitř?

Existuje ale technické řešení, které zajistí, že vaše bytové nebo domovní dveře budou vždy zamčené a to i když jen zabouchnete nebo to za vás udělá "sámo". Existují totiž takzvané samozamykací zámky a to dokonce i takové, které jsou jen mechanické. Mechanický samozamykací zámek zajistí dvoubodové uzamčení dveří při každém zavření. Po uzavření dveří je zajišťovací střelka zatlačena o protiplech do zámku a automaticky dojde k vysunutí závory a zablokování střelky. Samozamykací zámek mechanický je z venkovní strany otevírán klíčem přes klasickou cylindrickou vložku a z vnitřní strany jen pouhým stiskem kliky. Sice vás přijde trochu dráž, než ten obyčejný, ale zato budete moci v noci klidně spát. A nejen v noci: staly se už i případy, kdy zloději klidně vnikli do bytu za bílého dne, obyvatele svázali a vybrali z bytu všechno cenné.

Mechanické samozamykací zámky nabízí řada firem a záleží jen na vás kterou si vyberete. Šikovný kutil si takový zámek může nainstalovat i sám. A nemusíte kupovat jen ty zahraniční, podporujte raději české firmy. Buďte dobří a opatrní, přátelé.
7.5.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.