Řecko bude zachráněno, banky o své peníze nepřijdou.

V neděli se prý po jistém tápání a fingovaném zdráhání ze strany Německa v Bruselu za účasti všech ministrů financí zrodila podle terminologie iniciátorů "historická dohoda", která obsahuje závazek, že se na záchranu společné (???) evropské měny může ve formě výhodných půjček poskytnout "potřebným" skoro tři čtvrtě bilionu eur.

V první fázi záchrany eura by státy eurozóny formou dvoustranných půjček a garancí poskytly pomoc v celkové výši až 440 miliard eur zemím, které by ztratily podobně jako nyní Řecko důvěru mezinárodních bank. Předpokládá se, že by dalších 220 miliard eur poskytnul těmto krachujícím státům formou půjček Mezinárodní měnový fond za mnohem tvrdších podmínek.

Dalších 60 miliard eur se vezme z rozpočtových rezerv EU, přesněji řečeno je Evropská komise získá emisí čerstvých eurobondů, což se prakticky rovná "tištění" nových peněz.

Celkem tak vychází astronomická částka 720 miliard eur, která jako jakýsi rezervní fond nemusí být možná vyčerpána celá. Tento krok a závazek EU je signálem pro mezinárodní banky: důvěřujte eurozóně, žádný stát nenecháme padnout, klidně jim půjčujte dál, nezbavujte se v panice řeckých a jiných státních dluhopisů a nebojte se o své zisky.

Jedenáctihodinové nedělní jednání Ecofinu bylo několikrát přerušeno a probíhaly dvoustranné dohadování- například jen zemí G7 (Francie, Velká Británie, Německo a Itálie - nepřipomíná vám to jedno jednání z roku 1939?). Během zasedání zřejmě pod dojmem, jak bude přivítán doma s půjčováním Řekům nesouhlasícími občany, zkolaboval německý ministr financí Wolfgang Schäuble za kterého jednání dokončil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Nakonec došlo k dohodě, která ohromující půjčky v řádech stovek miliard eur obhajuje článkem 122 z Lisabonské smlouvy, jenž připouští finanční pomoc Unie členským státům ve stavu nouze. Autoři bruselského komplotu se s neuvěřitelnou drzostí totiž zaštítili tímto textem z prokleté Lisabonské smlouvy, článek 122, bod 2:

"Nastanou-li členskému státu z důvodu přírodních pohrom nebo mimořádných událostí, které nemůže ovlivnit, obtíže nebo je-li z téhož důvodu vážně ohrožen závažnými obtížemi, může Rada na návrh Komise poskytnout dotyčnému členskému státu za určitých podmínek finanční pomoc Unie."

Pokud si myslíte tak jako ministři financí EU, že v Řecku je přírodní pohroma nebo že se tam odehrály mimořádné události, které řecká vláda nemohla ovlivnit a které způsobily státní bankrot, pak navštivte lékaře. Lépe řečeno, bruselští mocipáni nás mají za opravdové blby bez mozku a podle toho naprosto svévolně jednají.

Izolacionističtí Britové, kteří mají sami se státním rozpočtem a dluhem podobné patálie jako Řecko, si jako nečlenové eurozóny vymohli, že jejich případný příspěvek nepřevýší 15 miliard eur, kterými běžně ročně přispívají do unijního rozpočtu. A co my? Podle ministra financí Eduarda Janoty prý přispějeme do pokladničky Komise na půjčky ve výši jen čtyř miliard korun. Což není nijak horentní částka, pokud je to ovšem pravda. Věřte ministrovi, který to má za pár.

A co na řeckou krizi říká náš milý prezident Václav Klaus? "Podobně o tom, že euro není jen dáreček, ale má své značné náklady, mluvím už patnáct let. Tisíckrát jsem varoval, aby se lidé nechovali jako černí pasažéři, kteří si myslí, že se vezou zadarmo v tramvaji. Přesně tak totiž drtivá většina lidí brala společnou evropskou měnu ve zcela heterogenní evropské ekonomice. A já se dnes nedivím Slovákům, kteří se brání, proč mají najednou platit daleko bohatším Řekům. Ale já jim musím brutálně odpovědět - vždyť jste to euro chtěli! Doufejme, že i řecká krize povede lidi k tomu, že si tyto věci budou umět dávat dohromady."

Slováci si totiž budou muset od mezinárodních bank půjčit minimálně za úrok 5-8 procent 816 milionů eur aby je mohli půjčit Řecku za úrok 3 procenta. A pak mohou doufat, že jim je někdy Řecko vrátí. Ne Slovensku proto opozice bubnuje před volbami na poplach.

Červenou pokladničku s nápisem 150 eur připravila strana Svoboda a Solidarita pro předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD). Sulíkovci premiérovi doporučují, aby do ní vybíral peníze na pomoc Řecku od svých voličů v rámci předvolební kampaně. Částkou zhruba 150 eur by měl Řekům přispět každý Slovák, neboť vláda rozhodla o slovenské pomoci jižnímu členovi eurozóny v podobě 816 milionů eur. "Robert Fico opět občanů lhal. Zatímco v pondělí před týdnem dělal ramena a tvrdil, že nepodepíše bianco šek Řecku, v pátek ho v Bruselu de facto odsouhlasil a v sobotu ho pán Počiatek de jure podepsal s platností po volbách, "konstatoval na tiskové konferenci místopředseda SaS Juraj Miško.

Místopředseda SDKU-DS Ivan Mikloš v televizní debatě odmítl řešení řeckých finančních problémů půjčkou členů eurozóny, protože podle něj "právě takový způsob ohrožuje euro", dává signál nezodpovědným vládám. Upozornil, že zásadním problémem v této situaci jsou banky, "které na tom profitovaly a platit nemají nic", což zásadně odmítá. "Tento problém sa dal riešiť bez bankrotu Grécka, samozrejme, nie vtedy, keď Grécko si je isté, že sa na to poskladajú iní, " uvedl Mikloš v diskusní relaci TV Markíza Na tělo. Podle Mikloše mělo Řecko postupovat tak, jak je to standardní. "My sme za taký prístup, aby sa reštrukturalizovali tieto dlhy, aby časť nákladov niesli banky, ktoré na tom doteraz zarábaly," prohlásil Mikloš v debatě, které se také zúčastnil Mečiar chabě obhajující současnou vládu za její kroky. Pokud to není možné, tak Mikloš považuje za lepší řešení, kdyby Řecko z eurozóny vystoupilo.

Koupit, koupit, koupit, volali investoři na světových kapitálových trzích, včetně toho českého během včerejší obchodní seance. Povel k nákupům a celosvětové rallye, která jen českému indexu PX za den připsala téměř 100 bodů, takže posílil více než o 7,5 procenta, dalo oznámení o vzniku záchranného fondu EU, který spolu s Mezinárodním měnovým fondem může poskytnout až 750 miliard eur. "Nouzový finanční balíček je hudbou pro uši investorů. Jasně oddělil nejistotu vyplývající ze státních dluhů Řecka a jemu podobných zemí od zbytku eurozóny. Kladná odezva trhů na sebe nedala dlouho čekat," cituje deník The Wall Street Journal analytika londýnské poradenské firmy City Index Joshua Raymond. Spekulanti si dál mastí kapsy a zaplatí to daňoví poplatníci zemí, které krach Řecka nezpůsobily. Co se s tím dá dělat? Inu, jen to politikům "spočítat" ve volbách. Takže se zase nic nestane, jen se vystřídá další garnitura politiků, kteří budou pokračovat dál v cestě, která vede nikdo neví kam.
11.5.2010 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.