9500 nových bruselských úředníků.

Baronka Catherine Ashtonová, ministryně zahraničí EU (přesněji "vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku"), začíná svoji práci. Jak jinak, než budováním diplomatických zastoupení EU zatím ve 140 státech. Pro začátek bude do diplomatických služeb EU přijato něco kolem 9500 úředníků. Jejich prvním úkolem bude pronajmout nebo koupit vhodné objekty v jednotlivých státech a zajistit vše potřebné pro zahájení činnosti.

EU zřejmě nemá bez ohledu na celosvětovou krizi žádné problémy s finančním krytím této nevídané akce. Podle mého skromného odhadu (měsíční platy bruselských úředníků se pohybují od 50000 do 500000 korun) budou jen roční náklady na platy zaměstnanců dělat v přepočtu něco kolem 15 miliard korun. Z České republiky se o vysoké posty údajně uchází deset vysokých diplomatů, pravděpodobně jsou mezi nimi i ti, kteří přicházejí o místo při zavírání deseti českých diplomatických zastoupení. Děje se tak v rámci úsporných opatření, která v současnosti realizuje ministerstvo zahraničí ČR.

Evropská unie nemá zatím stanovenou společnou zahraniční politiku a jen tak ji mít nebude a tak je logické, že se "představitelka" Ashtonová stará především o personální a hmotné zabezpečení svého úřadu (Evropská služba pro vnější činnost - EEAS — the European External Action Service). Jakmile bude vše fungovat, její zaměstnanci už nějakou tu politiku dají dohromady. Konec konců budou jistě pilně pracovat, i když žádné politické zadání od Evropské komise nebo Evropské rady nedostanou. Vybudování EEAS je v každém případě důležitým krokem v boji proti nezaměstnanosti.
14.5.2010 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.