Náš vesmír je děravý.

Herschelův teleskop, jehož cílem je hledání mladých hvězd, objevil něco nečekaného: skutečnou díru ve vesmíru. Podle National Geographic se tato díra nachází v mlhovině NGC 1999 v souhvězdí Orion. Stejné místo ve vesmíru nafotil již Hubbleův teleskop v prosinci 1999, ale astronomové je považovali za oblast s chladnějším plynem a mračnech prachu takovým hustým, že blokuje přechod světla. Herschelův teleskop však díky infračervenému snímání vidí i přes hustý prach, a tak může snímat i objekty které Hubbleův teleskop nevidí. Ve zmiňovaném místě však neobjevil nic. Žádný prach, jen prázdný prostor.

Astronomové se domnívají, že díra široká 0,2 světelného roku vznikla při zrodu protohvězdy V380 Ori. Tom Megeath z Univerzity v Toledu uvedl, že astronom William Herschel, po kterém je teleskop pojmenován, o dírách ve vesmíru uvažoval již v 19. století. "Je ironií, že nyní, téměř o jeden a půl století později, se Herschelův teleskop podíval na něco, co každý považoval za mrak, a nakonec se zjistí, že to byla díra," konstatoval Tom Megeath. Pramen: National Geographic.

Je docela dobře možné, že toto prázdné místo ve kterém podle vědců není ale vůbec nic, je ve skutečnosti jakýmsi oknem mimo náš vesmír, kterým kdosi kontroluje, jak se mu daří jeden z jeho nesčetných zajímavých pokusů s hmotou a antihmotou. Musíme proto doufat, že dříve než výsledky svého nepodařeného pokusu smete do odpadkového koše, si povšimne, že se v jedné nepatrné sluneční soustavě hemží cosi, co vzdáleně připomíná inteligentní život.
18.5.2010 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.