Jsme mistři světa!

Po nejistých prvních krocích nakonec docela nečekaně přišla závěrečná vítězná bitva s Ruskem, které je nám jako dávný soupeř dáno samotným osudem. Ta dřívější vítězství nad tehdy sovětskými hokejisty jsme vnímali ale docela jinak. Bylo to výbušné politikum, boj proti okupantům, pro které neměla většina národa slova lásky k našemu "největšímu příteli" v boji proti imperialismu". Dnes jsou taková vítězství pro fanoušky spíše příležitostí zapomenout na své osobní neúspěchy a zajásat si v kolektivu na stadionu nebo alespoň na náměstí či ve "sportovním" baru. Jisté části zejména mužů ve středním věku takové jásání doprovázené hlasitým řevem bytostně chybí a tak je sledování toho, jak zápasí a perou se vybraní gladiátoři, žádanou příležitostí si také zařádit.

Faktem je, že pokud tomu i docela nestranný divák propadne, nakonec drží křečovitě palce v kritických situacích, kdy "jde o všechno", jako šílený a má opravdovou radost z toho, že "jsme vyhráli". Prožíváme ty kličky a nepodařené akce, karamboly, pády těch našich avatarů, jako by byly naše vlastní. Stoupá nám nebezpečně tlak a jsou i případy, že rozvášněný divák položí před obrazovkou vlastní život.

V každém případě byl včerejší závěrečný, naštěstí vítězný zápas, opravdovým dramatem takové úrovně, že i mistr Shakespeare by z toho měl radost. Viděli jsme i surový útok Jemelinova na miláčka národa Jágra, který se v závěru zápasu ukryt se svou bolestí ani nedíval na ledovou plochu: "A to se divíte, jo? Že jsem se nekoukal a vypadal bezmocně? Když jsem tam viděl na ledě tu ruskou šestici, Malkin, Ovečkin, Dacjuk, Kovalčuk a k tomu hrozivých šest na tři, to bylo asi všem blbě, ne jenom mně."

A tak můžeme ještě i dnes odpoledne, až naši mistři přiletí do Prahy a dorazí na Staroměstské náměstí, zapomenout na povodně i neskutečně vysoký státní dluh a zajásat si ještě jednou, zahulákat si "Kdo neskáče, není, Čech!" a urazit na počest našich matadorů pár piv. Protože potřeba se radovat je člověku vlastní a každé veselení podle devíti lékařů z desíti prodlužuje život.
24.5.2010 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.