Paroubkovo Pyrrhovo vítězství, utáhneme si opasky.

Voliči to rozhodli: ačkoliv neobyčejný čeledín Paroubek vyhrál volby (22.09 %), prohrál před svojí stranou a tak odstoupil z funkce předsedy ČSSD. Podle jeho prohlášení "prohráli obyčejní lidé" a tak bude prý sloužit lidu jako obyčejný poslanec. Ale přece známe Paroubka: určitě se bude chtít stát konečně předsedou sněmovny a ne jen šéfem nejsilnějšího poslaneckého klubu. Jako předseda sněmovny získá nejen nějakou tu korunu navíc, ale i možnost zasáhnout do výběru předsedy vlády, pokud by se snad prezidentovi nedařilo.

Možná se mu honí hlavou divoké myšlenky: když totiž ani druhý kabinet vedený premiérem jmenovaným prezidentem u poslanců neuspěje, musí jmenovat prezident předsedu vlády na návrh šéfa Poslanecké sněmovny, což se v historii ČR ještě nikdy nestalo. V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit. Do 60 dnů pak následují předčasné volby. Možná by se Paroubkovi tenhle vývoj událostí líbil, ve shazování vlád je mistrem a rozpustit čerstvě zvolenou sněmovnu, to by bylo něco!

Protože to ale vypadá, že koalice středo-pravicových stran získá jasnou většinu, připadal by do úvahy ještě tajný Paroubkův plán: když by ČSSD získala většinu v senátu, mohl by se pokusit o post prezidenta. To je ale myšlenka spíše zoufalá a tak si bude muset hledat nějakou tu prácičku. Mohl by se například nechat zaměstnat u Kočkových jako obsluha kolotoče nebo pro ně vést účetnictví.

Ale dost zlomyslností. Z kola ven šel spolu s ním i Tvrdík, exministr obrany a bývalý šéf a likvidátor ČSA a nejspíše končí i šedá eminence Dimun. ČSSD bez svého vůdce to ještě nevzdává: oba místopředsedové, Bohuslav Sobotka a Milan Urban se domnívají, že jako "vítězná" strana mají nepsané právo sestavit vládu. Jsou nějaké možnosti: "Rádi bychom uplatnili priority sociální demokracie, máme povinnost pokusit se sestavit stabilní vládu, my ten úkol určitě přijmeme. Jsme připraveni jednat se všemi parlamentními stranami. Podle mého tam možnosti jsou," uvedl pro Radiožurnál Urban.

Místopředseda ODS David Vodrážka to ale takhle nevidí: "Prostor je možná pouze v té míře, jakým způsobem budou obsazeny jednotlivé funkce v Poslanecké sněmovně. Ale tím ten prostor myslím končí, protože jakékoliv jednání ve smyslu velké koalice je nesmyslné, to jsme říkali už před volbami," poslal vzkaz sociálním demokratům. Pro ODS (20.22 %) je reálná koalice s TOP 09 (16.71 %) a stranou Věci veřejné (10.88 %).

Důležité je, že z parlamentu vypadly dva hlavní spolky škůdců: především Zelení (2.44 %), kteří dokázali během svého krátkého pobytu zavšivit naši republiku větrnými a fotovoltaickými elektrárnami pomocí systému dotací výkupních cen elektrické energie na účet spotřebitelů . Poprvé za svoji celou existenci od roku 1919 se nedostali do sněmovny lidovci (4.39 %), kteří se v minulosti vyznamenali především svým patolízalstvím po dobu vlády komunistů a po převratu si pro sebe "zabrali" jako dojnou krávu ministerstvo obrany. Prohrál jim to především mazaný Kalousek, který včas vycítil smrad záhuby, opustil loď a urychleně si vybudoval pod bystou "Schwarzenberg" vlastní stranu TOP 09, která mu jistě zajistí funkci ministra financí.

Komicky na výsledek voleb reagovali komunisté (11.27 % - konečně až čtvrtí za TOP 09:), kteří projevili ochotu vstoupit do jakékoliv vlády. A abych nezapoměl: ze hry vypadává i pomatený Langer zvaný Íčko, kterého "vykroužkovali" voliči ODS a pro propad ODS v Praze to vzdává i Bém. Co je s Dalíkem se neví a tak se zdá, že se politická scéna přece jen trochu pročistí.

Velkou neznámou ale zůstává partaj pana bývalého redaktora a podnikatele Johna, ve které bují velmi originální nápady. Tak například si VV přejí v rámci úsporných opatření sloučení ministerstev obrany a vnitra pod jedno ministerstvo bezpečnosti spolu s dramatickým snížením počtu občanských zaměstnanců pracujících v armádě, rádi by ale uzavřeli smlouvu na odkoupení Gripenů. Že by v tom měl někdo od nich prsty? Také by chtěli snížit přímé daně a zvýšit DPH na 10% a 20% i spotřební daně (benzin, alkohol, tabák). Sympatický je záměr zrušit dan dědickou a darovací. Jako dobrý nápad vypadá záměr snížení počtu státních úředníků o 10 %, což ale jistě zvýší počet nezaměstaných. Chtějí zavést "agenta provokatéra". Odmítají spoluspalování biomasy s fosilními palivy a přimíchávání biosložky do motorových paliv. Ve zdravotnictví se chtějí vrátit dvacet let zpět, aby úhradu základní péče zprostředkovávala jediná státní pojišťovna a zrušit poplatky za recepty. A ještě jedna originální myšlenka: sloučit ministerstvo zemědělství a životního prostředí, neboli dát dohromady dva úřady, které doposud spíše bojovaly proti sobě.

Trochu zvláštní je personální a finanční propojení strany VV s bezpečnostní agenturou ABL, jejíž majitel Bárta se nechal zvolit do sněmovny. Dá se očekávat, že kromě stávajícího střežení objektů Úřadů Městské Části Praha 10 a 11, Státní opery Praha a České obchodní inspekce se najdou pro jeho agenturu i další výhodné státní a obecní zakázky. Potvrzuje to zcela neskrývaně sám JUDr. Vít Bárta, generální ředitel ABL. "S politikou přichází do styku každý z nás, já tím více, že se snažíme získávat i státní zakázky, abychom zajistili stabilitu společnosti a tím i jistotu pro vás, naše zaměstnance," říká v lednovém čísle firemního zpravodaje ABL.

Takže nás čeká opravdu spíše sibérie nejen díky nízkým teplotám a dešti, který prý vyvolává spad prachu z islandské sopky Eyjafjallajökull, ale i utahování opasků s cílem zastavit růst státního dluhu a pokusit se o jeho postupnou likvidaci. Budou se dít i věci v rámci důchodové a zdravotní reformy, šetřit se bude i na dalších sociálních výdajích. Zdali to nová vláda stihne za příští čtyři roky není jisté, spíše půjde jen o to, udržet se na hladině a doplavat na pevnější půdu.

Pak přijdou další volby a vysílený nespokojený národ bude mít zase chuť volit socany, kteří spolu s komunisty mají nacvičenou metodu "co nemusíš udělat dnes, odlož to na zítra". A tak to půjde dál, až do skonání světa: hrc nalévo, hrc naprávo.

Nezapomeňte si dnes deštník a svetr a pečlivě si vyberte místo, kde strávíte dovolenou. Týden v Řecku dnes pořídíte přes německé cestovky za pouhých 5000 korun!!! Léto bude chladné a větrné a tak si je budu užívat ve skleníku pozorováním, jak roste zelenina. Nákladem 3500 korun jsem vyměnil prasklá skla a tak už do něj nefouká. A v přestávkách mezi bouřkami a průtržemi si to budu uhánět na kole někde v lichtenštejnských lesích. Snad se mi podaří za pomoci zeleniny a bicyklu snížit svoji nadměrečnou váhu, díky které jsem za poslední týden dvakrát prorazil o kámen duši a zničil jeden plášť. Právě přestalo mrholit a tak jdu na to!
31.5.2010 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.