Bitva o koryta začala.

Bez ohledu na předvolební zaklínání se bojem proti korupci a klientelismu se při jednáních o budoucí vládní koalici začínají objevovat kolize zájmů řady politiků o ministerské funkce. Kalousek předpokládal, že se bez diskuze stane ministrem financí, jinak by přece "svoji" stranu nezakládal. Jenže ODS trvá na tom, že jako nejsilnější strana koalice má na klíčové ministerstvo financí jasný nárok. Zdá se, že si sice voliči zdánlivě zvolili "nové" strany, ale tahanice o koryta a prosazování "stranických" zájmů bude nepochybně pokračovat.

Dalším "zajímavým" ministerstvem je vnitro: kdo si myslíte, že touží po tomto křesle? Ano, uhodli jste správně: není to nikdo jiný, než pan Bárta. Sice popírá, že by se chtěl stát ministrem vnitra, ale vzápětí vyhrožuje, že "jeho" strana nemusí být součástí vládní koalice. "Stále existuje možnost, že vládní kabinet podpoříme jen svými hlasy, nikoliv účastí," tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro tištěnou verzi LN. Je poněkud zvláštní, že ve fázi dojednávání vládní koalice dává takové rozhovory, i když byl svoji stranou pověřen spolu s Johnem a Kristýnou Kočí k jednání s ostatními stranami. Říká se tomu politické vydírání. Přitom John se nechal před dvěma dny slyšet, že "Nechceme jít ve stopách malých politických stran, které své zásady vyměnily za posty na ministerstvech," uvedl s odkazem na zelené. Je na místě se tedy ptát, kdo vlastně stranu VV řídí.

Třetím "silovým" ministerstvem je zahraničí. Zábavné bude, jak to dopadne. TOP 09 si představuje, že Schwarzenberg je ta pravá postava. Má to logiku, protože proč by se vůbec pan kníže dával do partaje nějakého nýmanda Kalouska. Jistě si celou dobu představoval svůj comeback na výsluní mezinárodní politiky. Podle rakouské agentury APA prý Nečas za premiérské křeslo může poděkovat právě Karlu Schwarzenbergovi. "Také nepopiratelné Schwarzenbergovo charisma - něco, co Nečasovi chybí - hrálo velkou roli," uvedla APA. Jenže Nečas si chce nechat ministerstvo zahraničí pro ODS a tak to najednou vypadá, že by se oba náčelníci TOP 09 nedostali do vlády!

Takže právě v těchto chvílích končí medové úsměvy a namlouvání přechází do sepisování předmanželské smlouvy tří budoucích snad partnerů. Tak trochu to připomíná schůzky bosů mafie, při kterých si rozdělují dobyté území města a kdy ty lukrativnější čtvrti získává ten nejsilnější. Pokud si někdo myslel, že po jasném vítězství středo-pravice nad bývalými a současnými komunisty nastoupí konečně silná vláda schopná prosadit nutné reformy, pak se mýlil. Jestliže dochází k rozporům ještě před vznikem vládní koalice, jak bude asi vypadat vládnutí takové vlády? Necháme se překvapit. Možná to vidím příliš černě díky tomu hnusnému počasí, které nám zařídili zkrachovalí Islanďané pomocí té své zatracené sopky. Podle odborníků na počasí se to prý udrží celý červen.
1.6.2010 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.