Sestavení vládní koalice nebude jednoduché.

Vít Bárta, sponzor a volební manažer strany VV se nechal slyšet, že by jeho strana mohla jen tolerovat menšinovou vládu ODS a TOP 09. Prý to záleží na tom, zda tu bude jasná ochota partnerů přijmout protikorupční opatření. Bárta má pravděpodobně plán, jak by jeho bezpečnostní agentura ABL, a.s. mohla získat dvoumiliardovou zakázku pro hlídání domácích vězňů: rozhodl se proto odejít po zvolení do sněmovny z funkce předsedy dozorčí rady této firmy. Jak říká "Přesně z toho důvodu, který tady kolem sebe všichni vidíme. Tady je naprostá nedůvěra v to, že se dá podnikat poctivě, že může existovat normální slušná společnost. Mojí ambicí je ukázat, že to jde." Přitom ale nehodlá prodat svůj podíl ve firmě: "Předal jsem plnou moc právníkům pro komunikaci s akcionáři a ti hledají nějakou logiku, kterou to dostane."

Spíše než logiku to chce najít nějaký fígl. ABL je firmou rodinnou: předsedkyní představenstva je Mgr. Stanislava Bártová a členem dozorčí rady je další z rodiny Bártů, tentokrát JUDr. Matěj. Vít Bárta se vyhnul jasné odpovědi na otázku, zda si on či někdo z jeho nejbližších rodinných příslušníků ponechá podíl ve firmě. "Předpokládám, že se stejně budete ptát i sponzorů TOP 09, kteří se ucházejí o zakázky." Je tedy zcela zřejmé, proč se rozhodl financovat stranu VV. Jednalo se o jasný "podnikatelský záměr". Hlídání domácích vězňů může firmu ABL zabezpečit navždy. Ještě by to chtělo, aby se například JUDr. Matěj Bárta stal ministrem spravedlnosti a mohl tak ovlivnit počty domácích vězňů například šikovnou změnou zákona. Zatím jich je příliš málo, než aby měly vybrané denní paušály za jejich střežení nějaký ekonomický smysl.

Nová koalice, noví lidé? Nenechte se zmást žvásty o boji s korupcí: vše je při starém a peníze vybrané od daňových poplatníků leží dál docela volně na hromadě a zájmem politiků je od pradávných časů si z té hromady urvat pro sebe co nejvíce. A žádná takzvaná demokracie jim v tom nezabrání. Ale nemusíte se nad tím pohoršovat: i vy máte možnost se založit vlastní stranu nebo vstoupit do nějaké existující. Musíte mít jen trochu peněz pro začátek. Bez darů a reklamy to dnes nejde.
2.6.2010 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.