Britský profesor se nakazil počítačovým virem.

Britský profesor Dr Mark Gasson z University of Reading se stal prvním člověkem na světě, kterého nakazil počítačový vir. Před časem si nechal pod kůži na zápěstí implantovat speciální počítačový čip. Implantát byl naprogramován tak, aby mu sám odemykal domovní dveře nebo odblokoval zámek kláves na mobilním telefonu, když jej vezme do ruky. Při testech ale nepracoval implantát tak, jak by měl. "Několikrát se mi stalo, že jsem nemohl čip v ruce připojit k bezdrátové síti. Po důkladném prozkoumání kolega příčinu odhalil, implantát byl zavirovaný. Jsem vůbec prvním člověkem na světě, kterého napadl počítačový virus," řekl Gasson. "Necítil jsem žádnou bolest ani nevolnost, prostě jen to jednoduché zařízení nedělalo to, co mělo," vysvětlil.

Tento profesor věří, že počítačové čipy rozpoutají v krátké době revoluci v medicíně. "Jednoduché lidské implantáty jsou jen začátek. Jak budeme technologii zdokonalovat, dokážeme brzy nahradit libovolný lidský orgán," odhalil svou optimistickou vizi Gasson.

"Všechny výhody s sebou ale nesou určitá rizika. Můžeme se snažit vylepšit sami sebe prostřednictvím vyspělých technologií. Je však nutné počítat s tím, že budeme také více zranitelní," uvedl Gasson a upřesnil: "Náš výzkum ukazuje, že se implantabilní technologie vyvinula do bodu, kdy implantáty jsou schopny komunikovat, ukládat a manipulovat s daty. Jsou to v podstatě mini počítače. To znamená, že stejně jako běžné počítače, mohou být nakaženy viry a budoucí technologie budou muset držet krok s tímto vývojem tak, aby bylo možné implantáty v budoucnu bezpečně používat," upřesnil.

Gasson je ale nebezpečný optimista. Protože se dodnes nepodařila uspokojivě vyřešit ochrana počítačů proti napadení virem nebo hackerem, není reálné předpokládat, že budou zařízení implantovaná do člověka zcela bezpečná. Můžeme proto očekávat, že bude v budoucnu možná počítačová vražda způsobená vnějším zásahem například do funkce kardiostimulátoru (vražda???). Taková zařízení komunikující s lékařem již existují! Stejně tak by mohli být lidé s implantovaným zařízením pro náhradu sluchu napadeni "hlasy". Takový útok by mohl případně vyvolat duševní poruchu. Fantazii v představách o možnostech různých počítačových implantátů se meze nekladou a je zřejmé, že pokud jsou schopna tato zařízení bezdrátově komunikovat s okolím a být připojena i na internet, mohou za pár let existovat například politici řízení bez jejich vědomí na dálku. I když mě často připadá, že takoví politici a státní úředníci už existují dnes.
4.6.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.