Ladislav Smoljak odešel do nebe.

Po statečném boji s těžkou chorobou zemřel režisér, herec, spoluautor Divadla Járy Cimrmana Ladislav Smoljak. Smutnou zprávu potvrdil jeho nejbližší přítel a kolega Zdeněk Svěrák.

"Naposledy stál v Českém nebi na jevišti 27. května - a pak se tam sám odebral. Doufám, že tam bude. Byl to kluk nesmírně čestný, už za tu svou pracovitost si zaslouží, aby ho tam vzali," dodal Svěrák. Na oba pány mám velmi osobní vzpomínky, protože navštívit je při "provádění" divadelních her bylo za dob před převratem něco jako duchovní osvěžovna. Stejně tak filmy, které natočili, se staly součástí zlatého fondu československé kinematografie. Trochu zvláštní na tom je, že poslední z nich, nepříliš povedený, vznikl ještě za komunistické vlády v letech 1987-88. Pak už nic.

Zato hry se rodily i za "kapitalismu" a poslední z nich "České nebe" měla premiéru 28. října 2008. Měla i symbolický význam pro samotného Smoljaka, který v ní ještě v květnu hrál a pak se odebral tam nahoru mezi další české velikány. Doufejme, že si tam dobře pobeseduje s upáleným Husem, emigrantem Komenským, habsburským vězněm Borovským, milovaným Smetanou, proklínaným udavačem Sabinou, zlatou babičkou Boženy Němcové i samotným praotcem Čechem a že s nimi uspořádá nějaký ten seminář o českých dějinách. Kéž by nám mohl shůry poslat výsledky této konference, abychom věděli, kam dál směřovat na své cestě tímto slzavým údolím.

Zavzpomínejte na něj na Wikipedia.org, v Lidovkách, na jeho osobní stránce nebo na VašíRouře. Zvláště pak jeho přednáška o "neschopnosti udržet myšlenku a neschopnosti myšlenku opustit" mě hovoří z duše. Mám často podobné problémy...
7.6.2010 09:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.