Jak správně přejet kočku na silnici.

Zpráva z tisku, 7.6.2010: Okolo 06:00 řidič osobního vozu projížděl Velkou Polomí. Podle jeho výpovědi mu do cesty vběhla kočka, které se snažil vyhnout. Údajně proto strhl řízení a vyjel mimo silnici. Při následném nárazu pak poškodil hlavní uzávěry plynu. Policisté na místě zastavili dopravu, kterou odklonili na objízdnou trasu. Hasiči únik plynu zastavili a navíc i vyprostili havarovaný vůz. Okolo 08:30 byl provoz na hlavním tahu mezi Ostravou a Opavou obnoven.

Jak měl řidič správně reagovat? Pojedete autem po silnici i třeba jen rychlostí 50 km a náhle vám skočí před auto pes nebo kočka. Pokud se budete snažit instinktivně psovi vyhnout vpravo, skončíte určitě mimo vozovku, uhnete-li vlevo, pak se velmi pravděpodobně čelně srazíte s protijedoucím autem. Při manévru vpravo máte ještě velkou šanci, že narazíte přesně do stromu rostoucího vedle silnice nebo do betonového mostku a bude po vás. Jaká je rada v takové situaci? Velice jednoduchá: zachovat se racionálně, jet stále rovně, psa přejet a snažit se udržet vozidlo v přímém směru a hlavně nebrzdit! Protože při náhlém brzdění zejména na mokré vozovce můžete dopadnout ještě hůře. Není nic horšího, než dostat hodiny na úzké vozovce v plném provozu.

Jenom skutečný profesionál jezdící ralye si může dovolit nějaké to vyhýbání, protože má na rozdíl od běžného řidiče takovou situaci dokonale nacvičenou a jeho schopnosti vnímat okamžitou situaci a rozmístění ostatních vozidel a překážek jsou daleko nad vašimi. Takový řidič je schopen bez ohrožení vlastního života vyjet záměrně z vozovky třeba do pole, protože je zvyklý neustále registrovat takové únikové prostory mimo vozovku a mnohokrát takový manévr provedl. Vy to proto raději nikdy nezkoušejte a jeďte rovně. Jak se praví ve velmi černém vtipu "přidejte plyn a zapněte stěrače". Pak snad přežijete.

Na tuto docela běžnou situaci je třeba se připravovat, trénovat ji. Spolujezdec se má pevně vzepřít rukama o palubní desku, nadechnout se a napnout všechny svaly. Udělejte totéž s tím rozdílem, že použijete pro vzepření volant. Povel k tomuto cvičnému manévru musí dát řidič například výkřikem "Pozor, bouráme!" a přitom si představuje, jak přejíždí právě toho psa nebo kočku. Hlavně nezavírejte oči! Tuto akci je třeba opakovaně trénovat. Spolujezdce ovšem předem jemně upozorněte, že se nejedná o skutečnou havárii, mohla by ho klepnout pepka.

Stejné jednání vám může pomoci i při střetu s větším zvířetem, jako jsou divoká prasata nebo vysoká. Takové zvíře se vám ovšem nepodaří jen tak lehce přejet. Takže stále platí, neměnit náhle bezhlavě směr jízdy, ale přidat brzdy. V případě jelena či srny sklonit při střetu hlavu pod palubní desku, protože není nic horšího, když vám vletí kopytami napřed až do kabiny.

Přeji vám, abyste nemuseli takové zkoušce řidičského umění a schopnosti rychlé reakce nikdy čelit, ale jeden nikdy neví. Tak si alespoň trénujte, jak přejet bez úhony psa či kočku. Jedna řidička přišla o život dokonce tehdy, když se pokoušela nepřejet myš běžící po silnici. Prostě zvířata je dobré milovat, ale jen tehdy, když neohrožují váš život. Přeji krásný den bez karambolů na silnici.
8.6.2010 08:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.