Řidičkám i řidičům nad 60 let hrozí pokuty.

Ano, tehdy, pokud jim jejich lékař napíše potvrzení o způsobilosti k řízení na zastaralý tiskopis. O chybě často nevědí a vysloveně od lékaře vyžadují starý formulář, který je menší a lépe se jim vejde do pouzdra na řidičák. Když se však tímto potvrzením na neplatném formuláři prokážete při policejní kontrole, můžete dostat pokutu v rozmezí od 5 do 10 tisíc korun (!!!), 5 trestných bodů a zákaz řízení na půl roku až rok. Jistě existuje i řada překročivších věkovou hranici 60 let, kteří o povinnosti mít lékařské potvrzení ani netuší. Prohlídku musí seniorky a senioři absolvovat v 60, 65, 68 a v 70 letech, dále pak každé dva roky. Potvrzení od lékaře je zpoplatněno a jeho cena se pohybuje okolo 300 Kč.

Existují mezi námi tací, kteří by nejraději řidiče ve věku nad 60 let nejraději zcela vyloučili z dopravy. Důchodci jsou podle nich na silnici podobně jako ve veřejné dopravě zbytečná zátěž a měli by zůstat sedět doma na zadku. Tito kritikové ovšem poněkud zapomínají, že sami budou jednou v tomto věku. Možná, že doufají, že se toho díky svým řidičským eskapádám nedožijí.

Ale vážně: Vyhláška o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel z roku 2004 přesně stanovuje, jaké údaje musí potvrzení obsahovat. Grafická podoba potvrzení může být různá, ale obsah musí zůstat. Potvrzení pro profesionální řidiče je odlišné od potvrzení pro ostatní řidiče "amatéry". Vzory tiskopisů najdete zde. Existuje také lékařské potvrzení o nemožnosti připoutat se bezpečnostními pásy na sedadle motorového vozidla ze zdravotních důvodů. Netýká se to nadměrného objemu řidiče nebo spolujezdce, takový si musí nechat vyrobit pás na zakázku.

Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel je podle zmíněné vyhlášky vyloučena také u žadatele nebo řidiče, který je závislý na požívání alkoholu, psychoaktivních látek, léčiv nebo jejích kombinací. Pokud byl závislý řidič léčen, "zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel žadatele nebo řidiče, který byl v minulosti závislý na psychoaktivních látkách nebo je neschopný vzdát se vlivu psychoaktivních látek při řízení, je podmíněna bezpečným abstinenčním obdobím; za bezpečné abstinenční období se považuje nezpochybněná dvouletá důsledná a trvalá abstinence".

Otázkou zůstává, kolik řidičů s diagnózou závislosti na alkohol nebo drogy bez ohledu na věk se prohání na našich silnicích, aniž by jim byl odebrán řidičský průkaz. Musel by je totiž udat jejich lékař, protože pokud "pod vlivem" nezpůsobí dopravní nehodu vyšetřovanou policií, je všechno v pořádku. Jenže lékař je povinen dodržovat lékařské tajemství a udávat své pacienty nesmí. Leda by mu k tomu dal závislák souhlas... Přeji vám všem rychlo ale bezpečnou jízdu. A už konečně přestaňte s tím pitím a hulením.
14.6.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.