Můžete mít vy nebo vaše děti dvojí státní občanství?

Dvojí občanství je podle českých zákonů vyloučeno až na výjimky:
- mohou je mít děti, jejichž rodiče mají občanství dvou různých států, pokud druhý stát dvojí občanství umožňuje,
- nebo též občan České republiky, který uzavřel manželství s cizincem, může podle §17 zmíněného zákona, nabýt státní občanství manžela, ale jen za předpokladu, že manželství pořád trvá.

Pokud si občan České republiky vezme za manžela cizince a po dobu trvání manželství získá kdykoli po 28. říjnu 2003 jeho státní občanství, české občanství v žádném případě neztrácí a má tedy legálně občanství dvojí. Tuto možnost zavedl zákon České republiky č. 357/2003 Sb., kde se praví v § 17:
Státní občan České republiky pozbývá státní občanství České republiky okamžikem, kdy na vlastní žádost nabyl cizí státní občanství s výjimkou, kdy cizí státní občanství nabyl v souvislosti s uzavřením manželství nebo narozením.

V takovém případě můžete mít vy a případně vaše děti nejen dvě státní občanství, ale také dva pasy různých zemí. Může vám to usnadnit cestování do zemí, pro které platí pro občany ČR vízová povinnost. Začínám už chápat, proč tolik českých žen uzavírá sňatky s Američany nebo Angličany. Že by v tom bylo něco víc, než jenom ta láska? I když se domnívám, že takhle vypočítavé české ženy určitě nejsou. Jsou ale dozajista tak trochu prakticky uvažující.
17.6.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.