Topolánkův limes inferior.

Z jeho dopisu straně na odchodnou: "Výsledkem je, že jsme se ani nepřiblížili k naší limes superior. Ale ani k onomu stabilnímu potenciálu 25 až 27 procent, který jsme měli v době mého pádu. Spadli jsme k dvacetiprocentní limes inferior, která vážně ohrožuje naši pozici v politickém spektru." Není nad to ukázat, že se vyznám v matice i latině, řekl si Topolánek, a vyhrabal svoje školské znalosti z vysokoškolské matematiky, když vzkazuje "pozůstalým", v jakém srabu se ODS právě nachází. Je i sebekritický a uvádí, jakých pitomostí se dopustil: "Těmito chybami je jednoznačně posazení Vlastimila Tlustého na post ministra financí, znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky a nominace Jana Fischera na post premiéra."

Svůj uslzený dopis uzavřel v dáli komerčního podnikání mizící Topolánek slovy: "ODS už není ta VELKÁ strana na pravici a všichni ostatní jsou pouze obtížní malí vyděrači. ODS ztratila tuto, někdy velkohubě proklamovanou výhodu těmito volbami a TOP 09 je dnes stranou srovnatelnou. Z některých prohlášení představitelů ODS jsem pochopil, že tuto nepatrnou změnu ještě nezaznamenali, nebo se s ní dosud nesmířili. Že máme do budoucna usilovat o návrat k dominanci je úplně jiný problém. Neopájejme se, že jedině naše cesta je geniální a ostatní jsou idioti."

Rozhodnutí o tom, kdo je větší idiot v české politice ponechávám na čtenářích. Jedno je jisté: pantáta Paroubek si s "prázdným" Topolánkem mohou podat ruce a jít si na ruku v budoucím podnikání. Doporučuji společnou firmu s ručením omezením s hlavním předmětem podnikání cirkusová představení a kolotoče.

Bývalí předsedové dvou nejsilnějších stran a ještě před několika týdny úhlavní nepřátelé Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) ale zřejmě dostanou nabídku zastávat lukrativní státní funkci. Naznačil to ještě jako místopředseda ODS Petr Nečas, nyní již fungl nový předseda ODS a pravděpodobný budoucí předseda vlády v rozhovoru pro HN. Nejspíše si tímto "rytířským" postojem k padlým bývalým premiérům chce zajistit podobný osud pro sebe poté, co bude za čtyři roky také bývalým předsedou vlády. Tomu se říká mazaná vypočítavost: pro vysloužilé politiky zajistit navždy lukrativní posty ve státní správě včetně zajímavých postů velvyslanců bez ohledu na to, jak svým vládnutím poškodili občany i tento stát.

Kongres ODS přesto přinesl příjemné zprávy: ze svého postu prvního místopředsedy ODS sletěl David Vodrážka, kterého v roce 2008 vytáhnul jako zcela neznámého starostu Prahy 10 Topolánek v rámci boje proti Bémovi. Když volba na jeho místo určila Miroslavu Němcovou, přítomní delegáti ji aplaudovali ve stoje. Dalšími "obyčejnými" místopředsedy ODS byli zvoleni Pavel Blažek s 420 hlasy, Pavel Drobil s 402, Jiří Pospíšil se stejným počtem hlasů a Alexandr Vondra, pro kterého zvedlo ruku 434 delegátů kongresu z celkových 599 Tedy všichni ti, které označil jasně před volbou Nečas.

Necháme se překvapit, co nám nové vedení ODS a jeho ministři v koaliční vládě přinese v boji proti státnímu dluhu. Jisté je, že se radovat nebudeme: zvýší se DPH a tedy ceny potravin, nebudou se valorizovat důchody a půjde nahoru i benzin díky zvýšení spotřební daně. Pravicový sadista by se ale z této vyhlídky mohl radovat: přestaneme se přejídat a nadměrně tloustnout a důchodci se nebudou zbytečně motat ve svých postarších automobilech po silnicích. Socani se budou těšit, jak to za pouhé čtyři roky vyhrají na celé čáře, až se konečně dohodnou s komunisty poté, co jejich vůdcové konečně vypustí z názvu strany slovo komunistická. I když, z předchozí věty vidíte jasně důvod, proč to vlastně nejde: jak by si členové přejmenované partaje mezi sebou říkali? Jak by je pojmenovávali novináři? Leváci?
21.6.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.