Nebudou banky v ČR platit novou bruselskou daň?

Vláda.cz: "Členské země Unie by nově měli (!!!) do Bruselu předkládat dokument ohledně předběžné představy o svých hlavních rozpočtových parametrech. Český premiér Jan Fischer, který na evropském summitu zastupoval Českou republiku, ale uvedl, že se nejedná o kontrolu rozpočtů Evropskou komisí ještě před jejich schválením v jednotlivých národních parlamentech."(pramen)

Jedním z pozoruhodných bodů posledního jednání vedoucích představitelů sedmadvacítky bylo zavedení nové bankovní daně. Česká republika se ale společně s Itálií postavila proti a vymohla si nakonec jako jediná výjimku z jejího placení. Ostatní státy EU by tuto novou "bruselskou" daň zavést měly. Tyto vybrané peníze budou tvořit finanční rezervu, která bude moci být použita pro záchranu finančních ústavů.

Je podivné až absurdní, že se tak bruselská administrativa stane vlastně jakousi bankovní "zajišťovnou". Logické by bylo, aby tato instituce vznikla jako výhradně privátní bankovní pojišťovna, u které by se banky pojišťovaly pro případ úpadku, třeba i na základě zákona. Jestliže existence zajišťoven funguje bez problémů u sítě pojišťoven, není důvod, aby Brusel vytvářel něco jiného. Spíše tento krok evokuje dojem, že se jedná o získávání dalších peněz z kapes daňových poplatníků do "společné" bruselské kasy. Protože je zřejmé, že si banky toto zvýšení nákladů vykompenzují zvýšením poplatků za vedení účtů svých klientů. A bankovní účet má prakticky každý z daňových poplatníků. Celý postup je vysloveně socanským krokem k postupnému získání co největší moci pro bruselskou "vládu". Můžeme jen doufat, že Fischerovo odmítnutí nová vláda potvrdí a bude pokračovat v jeho celkem rozumné politice.
22.6.2010 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.