Bém: kdo na jeho místo?

Především by to chtělo nějakého vyššího chlapa či ženu bez komplexů méněcennosti. V psychologii a psychoanalýze je napoleonský komplex (též napoleonský syndrom) laický výraz popisující druh komplexu méněcennosti, kterým trpí lidé malého vzrůstu. Tento termín se používá také obecně pro lidi, kteří si svůj hendikep kompenzují v ostatních oblastech života (Wikipedia.org).

V případě Pavla Béma (173 cm) se jedná právě o tento druh komplexu, který si jím potrefení muži kompenzují snahou získat moc. A navrch si přidává svoje lezení na nejvyšší hory světa, což připomíná téma známé knoflíkové války "kdo ho má většího". V současnosti máme i mezi světovými politiky řadu skvělých příkladů takových snaživců: Putin (170 cm) i Medveděv (162 cm), Kim-Čong-il (162cm) a zářným exemplářem "malého napoleona" je francouzský prezident Sarkozy (163-164 cm?).

Kandidát či kandidátka na post pražského primátora by měl být proto vyššího vzrůstu, mezi zálibami by nemělo být horolezectví či jiné adrenalinové sporty ani touha cestovat po celé zeměkouli. Primátor by měl sedět na zadku a především se snažit účelně investovat peníze vytažené z kapes daňových poplatníků tak, aby nebyly žádné důvody jej podezírat ze snahy tyto veřejné peníze nasměrovat do kapes svých kamarádů. Také by se neměl snažit tyto peníze směrovat na pochybné projekty typu olympijské hry a jiné náročné sportovní akce či nesmyslné stavby. Mělo by mu jednoduše řečeno jít o obyvatele Prahy, o jejich bezpečnost, o prostředí k dennímu životu.

Otázkou je, zda se takového "anděla" podaří najít. Objevují se zajímavé návrhy: jedním z kandidátů Věcí veřejných mohl prý být Petr Fejk, bývalý ředitel pražské zoo. Ano, Prahu je možné skutečně přirovnat k zologické zahradě, najdete tu jak opice tak lvy a tygry i hyeny. Jako o možném lídrovi ODS v Praze se šušká o senátorovi Tomáši Töpferovi. Ano, řízení města je možné přirovnat k řízení divadla plného komediantů a herecký talent se může hodit při komunikaci s médii i veřejností. ČSSD už oznámila kandidaturu zcela neznámého syna známého filištína Dienstbiera. Advokát Jiří Dienstbier mladší sice kandidoval na devátém místě do poslanecké sněmovny, leč neprošel a tak není jasné, zda bude nasazen i do obecních voleb. Spíše to vypadá na Pecinu.

Z chudoby a bezradnosti vyzařující z nevábné nabídky možných kandidátů na primátora vyplývá, že se řízení hlavního města bude nadále potácet v kolotoči mocenských či spíše privátních bojů o kořist z té hromady 60-80 miliard korun ročně. Primátor bude vždy jen loutkou v rukách té zájmové skupiny podnikatelů, která bude mít právě ten největší vliv v zastupitelstvu. A tam se dá prohlasovat leccos, vždyť tam už dávno funguje velká koalice ODS a ČSSD. Jenže teď se tam budou po obecních volbách cpát i dalši z TOP09 a VV.

Lidé blízcí magistrátu tvrdí, že pokud se po komunálních volbách stane dědicem končícího primátora Pavla Béma favorizovaná skupina dnešního náměstka Rudolfa Blažka nebo Bémův oblíbenec Tomáš Chalupa, stejně se pořád budou kolem zakázek v Praze točit jména kmotrů jako Tomáš Hrdlička, Roman Janoušek či Ivo Rittig. Významně postavení politici pak mimo záznam dodávají, že totéž platí, i kdyby v komunálkách výrazně uspěla strana Věci veřejné. Podrobnosti najdete v článku Pražští kmotři mění koně na Ekonom.iHNED.cz. Zajímavým pramenem je i Pražská štětka.
24.6.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.