Bude Slovensko solidární s Řeckem?

Slovenská republika dostala ultimátum, na základě kterého má do 1. července podepsat rámcovou dohodu o garančním mechanizmu v celkovém objemu 750 miliard eur. Slovensko se má podílet neuvěřitelnou částkou 4,4 miliardy eur, což je více než třetina plánovaného příjmu státního rozpočtu Slovenska na rok 2010. "Viem o tomto termíne, som informovaný z Bruselu. Konštatovali, že ak sa Slovensko ako také nezúčastní na tomto mechanizme, tak sa vylučuje z klubu solidarity," reagoval ministr financí odcházející Ficovy vlády Ján Počiatek (Smer-SD). "Podľa európskych politikov tak nemusíme dostať pomoc, ak to budeme sami potrebovať."

Pravděpodobná budoucí premiérka Iveta Radičová se snaží, aby tuto pro Slovensko nevýhodnou "dohodu" podepsala ještě odcházející Ficova vláda. Pak by se mohla po svém nástupu do funkce distancovat od tohoto rozhodnutí předešlé vlády. Radičová prohlásila, že navrhovaný záchranný balík "je nešťastné a zlé riešenie". Údajně se s Barrosem dohodla na odložení podpisu dohody až po projednání v novém slovenském parlamentu.

Je zcela zřejmé, že se tak Slovensko stává pod heslem solidarity předmětem politického vydírání ze strany bruselských politiků. Zadlužené Slovensko si přitom bude muset astronomickou částku 4,4 miliard eur půjčit od mezinárodních bank. Zadlužené Slovensko tak bude půjčovat zadluženému Řecku, kterému již banky odmítly půjčovat. Opravdu veselý pohled na evropskou eurozónu.

Je vhodné si připomenout, že ČR se na sanaci řeckých financí bude podílet v rámci půjčky Mezinárodního měnového fondu jednou miliardou eur. Ze zemí stojících mimo eurozónu pomohou Řecku ještě Polsko a Švédsko. Odmítla Velká Británie, která sama čelí nárůstu státního dluhu a obává se o stabilitu libry.
28.6.2010 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.