Cukety a řepa.

Dnes se budu chlubit stoprocentními bio produkty, které rostou na naší zahradě. Nejsem žádný zelinář specialista a tak vám ani nesdělím odrůdu červené řepy, kterou pěstuji poněkud neortodoxně ve skleníku, ale také venku.

Sáček semen zakoupený v OBI se někde ztratil. Jak vidíte na snímku, ve skleníku se řepě velice daří a už čtrnáct dní ji postupně sklízíme a jíme buď syrovou nebo upravenou jako zelí. Díky ideálnímu prostředí skleníku je šťavnatá a křehká a nikterak se nepodobá těm nevábným umouněným řepám, které v zimních měsících nabízejí supermarkety.

Druhým pěstitelským úspěchem jsou cukety, které sídlí na vyvýšeném "podiu", kde se jim velice daří. Tento způsob pěstování cuket jsem již s úspěchem vyzkoušel loni poté, co mě cukety lezly ze záhonu po zahradě, který se pak nedal sekat a výsledkem byly zničené fleky v trávníku.

Jsou vysazené do igelitových pytlů, do kterých jsem nejprve našlapal první čerstvou trávu "předpařenou" na kompostu a navrch nasypal dobrou zeminu. Zelené hnojení je nejen velice účinné, ale v chladném květnu i červnu bylo cuketám pěkně teplo od nohou. Estéti jistě namítnou, že takovou opičárnu by si na zahradu nedali. Ale za dva týdny se budou cukety plazit směrem dolů a vytvoří nádherný zelený "kopec" s visícími plody a žlutými květy. Kromě toho by se jistě dalo toto cuketové "podium" vybudovat i z cihel nebo kamení a pytle zakrýt ozdobným cimbuřím. Moje metoda je ale jednoduchá: čtyři kůly a jedna pevná dřevěná deska. Po sezóně se vše snadno odklidí.

Z detailního záběru je patrné, že první cukety jsou už v té nejlepší kvalitě připraveny posloužit v naší kuchyni. Byly předpěstovány ve skleníku a před měsícem vysazeny ven. Naše zahrada je v nadmořské výšce 450 m a tak si myslím, že je to slušný úspěch. Protože nejlepší je když jíte to, co jste si sami vypěstovali: žádná umělá hnojiva a žádné postřiky. Jediné, čím bráním naše řepy před slimáky-španěláky, jsou jejich oblíbené modré granule značky Vanish nasypané u jediného pro ně přístupného vchodu do skleníku. Dovnitř se nedostal zatím ani jeden, což svědčí i salátu a rajčatům.
29.6.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.