Vládní koryta byla rozdělena.

Tak už máme zase vládu, paní Müllerová. Sestava je to reprezentativní: vnitro si vykoledovaly VV pro Radka Johna, který jako by vypadl z oka nebo odjinud z Jiřího Rumla. Ministerstvo zahraničí povede sedící a spící Karel Schwarzenberg a finance vítězící a jásající nelítostný Miroslav Kalousek, tolik proslavený svými finančními eskapádami na ministerstvu obrany v dobách, kdy byl v nyní zdechlé straně lidové. Ministerstvo obrany povede cestovatel mezi stranami, pravdoláskový Alexandr Vondra, právě teď za ODS. Resort spravedlnosti bude mít na starosti jeho kolega a dosavadní úspěšný spravedlivý likvidátor podvodných studentů a děkan práv v Plzni Jiří Pospíšil. Ministerstvo životního prostředí navštíví na dobu 4 let jako šéf zcela neznámý a nečitelný Pavel Drobil za ODS a ministerstvo průmyslu a obchodu bude řídit ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Jak je patrné z obsazení "silových" ministerstev, ODS nejen prohrála volby, ale prohrála i bitvu o křesla. Premiér je prý klidný poté, co jej VV ujistily, ze Bártova bezpečnostní agentura ABL se nebude účastnit žádných obchodů s vnitrem. To je logické, protože ty kšefty budou s ministerstvem spravedlnosti, kde čeká na pana Bártu zakázka za 2 miliardy za "domácí" elektronické hlídání vězňů. Vondra možná bude pro stát přínosem, protože skoncuje s kauzou Gripeny, které si nadále nepronajme a tak bude naše armáda konečně nejen bez zbytečných tanků, ale i bez nadzvukových letadel. Starost o vzdušný prostor přenecháme za úplatu Němcům nebo bratrům Slovákům, což vyjde dozajista levněji.

ODS se konečně zbavila národem nenáviděného ministerstva zdravotnictví, což bude nejspíše mít v příštích volbách katastrofální důsledky pro TOP 09, která na tento post vysílá Leoše Hegera, takto bývalého ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové a dnes poslance Parlamentu ČR za TOP 09.

Ministrem dopravy se stane Vít Bárta (VV), který je sice odborníkem na ostrahu budov a hlídání vězňů, ale jistě jezdí autem a tak může řídit i dopravu. Byl zde nasazen ale z jiného důvodu: zastavit veškeré investice, či spíše zrealizovat zakonzervování rozestavěných dálnic a silnic, protože na ně od Kalouska nedostane ani korunu. A snižovat náklady a zeštíhlovat prý Bárta umí. Bude se tak moci více starat o "svoji" firmu a spolupráci s ministrem spravedlnosti.

Resort životního prostředí povede právník Pavel Drobil z ODS, který si svým blogem zaměřeným výhradně na boj s "Jyrkou" vysloužil ministerstvo. Jistě se nemusíme napříště obávat nějaké přílišné ochrany přírody a prostředí pro život, o ekologii se Drobil nezajímá, jeho vize bloudí někde jinde. Pro zelené je to skutečná potupa ale i možná příležitost se na Drobilových zádech svézt napříště zpět do parlamentu. Jeho hlavním úkolem ale bude zlikvidovat lobby voltaických a větrných podnikatelů, což by se možná mohlo nějak pozitivně projevit za nějakých deset let i na ceně elektrického proudu. Nebo také ne.

Pokud jde o kultůru, zubař MUDr.Jiří Besser se o ni jako nastávající ministr kultůry opravdu zajímá: "Jiří Besser se pro myšlenku, že by Beroun, který má medvědy ve svém historickém znaku, měl i medvědy živé, zcela nadchnul. Společně s režisérem Chaloupkem nejen navštěvoval tehdy ještě malé chlupáče v jeho bydlišti ve Šťáhlavech u Plzně, kde po odebrání od své českokrumlovské matky Kateřiny žili, ale objížděl s ním zoologické zahrady, četl dostupnou literaturu o jejich chovu, pomáhal vytipovat v Berouně lokality, kde by bylo možné vystavit pro ně odpovídající zázemí, hovořil s veterináři a zajímal se i o legislativní stránku medvědího chovu." (Více zde).
Vidí to prostě a jednoduše: když to městu prospěje, tak se na kultůru vždycky nějaká koruna najde. A těm zlobivým kultůrním pracovníkům se jistě podívá na zoubky i na systém dotací. Je to svižný a přizpůsobivý chlapík, který stačil na poslední chvíli ještě v roce 1989 vstoupit do KSČ poté, co od svého narození celých 32 let komunistickému lákání odolával (pramen).

Ve vládě nebude tentokrát žádná žena. Škoda, vypadalo to na nějaký ten post - třeba ministerstvo kultůry - pro snoubenku pana Bárty "Katušku" Klasnovou. Mohli jí využívat pro reprezentaci a při zahraničních cestách i jako doprovod pro významné politiky, je to skutečná krasavice. I když jako místopředsedkyně sněmovny bude mít jistě mnohem lehčí život a nabere tam zkušenosti pro další politickou kariéru.

V jedné diskuzi na iDNES nick doldoo komentuje stranu VV ve vládě a v parlamentu: A VV se tímto převolebním "vyjednáváním" sami odstřelili, skončí na smetišti dějin jako ODA, US a SZ (ikdyž těm věřím, že se ještě vrátí). Radek John Ministr vnitra, ty jejich ultimáta, přebrety. Nedávno tu byla anketa, kdo si myslí, že by byl R. John dobrým ministrem vnitra, přes 90% respondentů odpovědělo negativně..Jediný bonus, že se dá sl. Klasnou dívat a to je asi tak vše...No třeba se mýlíme a čas ukáže, že se rychle učí a mají co přinéest, ale zatím je ta banda amatérů a populistů.

A víte, vážení, co je na tom nejděsnější? ptá se nick nebolševik že jsme, jako občané a voliči, už asi po... (po kolikáté vlastně) udělali stejnou pitomost a že jsme zřejmě nepoučitelní. Jako by bylo nestačilo: OF, ODA, US-DEU a celá plejáda podobných uskupení. Jeden druhému podobný jako vejce vejci, zmatené ideály a představy, mezi kterými ovšem chybí ta hlavní, totiž jak to všechno udělat a zařídit, aby to fungovalo. Protože - politika je práce jako každá jiná, i když je jiná. A jako taková vyžaduje tvrdou profesionalitu.

Jak říká můj jeden přítel - a já se s ním shoduji - nejlépe by nám vládl osvícený monarcha. Nebo - a to je moje stará myšlenka - převeďme republiku na společnost s ručením omezeným nebo na akciovku. O tom, kdo by to řídil by se jistě nerozhodovalo lidovým hlasováním. Přeji krásný sluneční den a hlavně nechyťte úpal či úžeh ani žádné nakažené klíště. Obojí má neblahý vliv na mozek.
30.6.2010 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.