Co takhle omezit volební právo?

Nebo naopak zavést povinnost volit? Máme sice po parlamentních volbách, ale čekají nás další volby komunální. "Vzhledem k tomu, že většina voličů je málo majetná, málo vzdělaná a v problematice vedení státu málo orientovaná, dochází pak ve všech podobných společnostech postupně k etablování vlád, které slibují mnohem větší sociální výdaje, nežli mohou z výnosu daní bez rizika učinit," napsal 25.05.2010 ve svém blogu na Aktuálně.cz biolog a filosof Stanislav Komárek s tím, že to vede k předlužování států a nadhazuje možnost diskuse o zavedení volební průkazů či regulaci volebního práva.

Na Komárkův text zareagoval svým názorem sociolog Jan Keller, který biologův článek považuje za "skandální". "Vadí mi na něm naprostá myšlenková ledabylost, nepoučenost o věcech, o nichž filozofuje, řada věcných nepravd a zoufalá neserióznost argumentace," shrnuje Keller.

Názory čtenářů pod zmíněnými články jsou pozoruhodné a mírnou většinou souhlasí s omezením práva volit. Jeden za všechny:
"Navrhuji následující kritérium: Nechť právo volební vzniká narozením, vykonatelné je od dosažení dospělosti /úzus/ a zaniká po získání majetku (jakoliv - dědictvím, prací, spekulacemi, podvody, krádežemi) v dohodnuté výši /úzus/ cca půl mil. Eur. Jednou zaniklé volební právo se již neobnoví, ani když občan zchudne. Zdůvodnění: Kdo má půl mega v Eurech, od společnosti už tolik nepotřebuje, a měl by do toho přestat kafrat. Kdo jednou půl mega měl, a přišel o ně, by do toho už vůbec neměl kafrat.""
Nebo jiný čtenář: "Když jsem si přečetl příspěvky několikati pánů, tak jsem si vzpomněl na jeden výrok W.Churchilla.'Jedním z nejpádnějších důvodů proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem'."

V anketě na centrum.cz je většina 57 procent hlasujících pro diskusi o regulaci nebo omezení volebního práva jen pro určitou část občanů.

Domnívám se, že jednou z cest ke zkvalitnění voleb bude v nedaleké budoucnosti zavedení možnosti - nikoliv povinnosti - hlasovat prostřednictvím internetu. Určitě by to zvýšilo účast ve volbách, protože notoričtí lenoši a také chataři a chalupáři by mohli hlasovat odkudkoliv, někteří pak dokonce i ze zahraničí. Jistou komplikací se ale jeví pravděpodobná nutnost použití elektronického podpisu. Jeho pořízení vyžaduje jistou intelektuální i fyzickou námahu a zaplacení 190,- korun České poště, jejíž pobočku musíte osobně navštívit s patřičnými formuláři a doklady.

Dalo by se uvažovat i o snadnějším způsobu prokázání identity při hlasování přes internet: pomocí zadání čísla elektronického občanského průkazu v případě, že by k němu byl zaveden kontrolní bezpečnostní kód (PIN), jako je tomu u platebních karet. První takové osobní doklady by se měly podle novely zákona o občanských průkazech začít vydávat právě dnes. Diskutovat na toto téma můžete na iDNES v mém blogu.
1.7.2010 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.