Rasismus, xenofobie a fobie z dealerů a narkomanů?

Žádný rasismus ani fobie. Jenom občané jedné z mnoha pražských čtvrtí nejsou spokojeni s poměry, které tam panují. Zaujal mě web městské části Praha 2 stránka Otázky a odpovědi, kam mohou občané vkládat své dotazy vztahující se k chodu Městské části Praha 2 a Úřadu Městské části Praha 2. Dotazy jsou po zodpovězení příslušným zástupcem samosprávy či zaměstnancem Úřadu MČ Praha 2 zveřejněny i s odpovědí. Následující ukázka je pozoruhodná zejména projevem naprosté bezradnosti, možná až skrytého zoufalství zastupitele, který odpověděl zcela nepokrytě zoufalému občanovi.

Otázka: ulice Pod Nuselskými schody (Zvěd 20.4.2010 10:17) Vážení, může mi někdo ze zodpovědných odpovědět na velice jednoduchou otázku: bude už někdo řešit neúnosnou situaci v ulici Pod Nuselskými schody? Neustálé problémy s narkomany, černochy a cikány, kteří tam dealují drogy jsou už opravdu neúnosné. Každou chvilku tam jezdí policie, hasiči a stále se nic neděje. Co se musí stát, aby to někdo začal řešit? Dovedete si vůbec představit, jaké to je žít vedle této asociální verbeže??? Předem děkuji za odpověď. Doufám, že se dočkám.

Odpověď: ulice Pod Nuselskými schody (Radim Perlín 20.4.2010 10:18) Problém Zvonařka - ubytovna - Nuselské schody - narkomani - Rómové řešíme na radnici každou chvíli a není pravda, že se nic na radnici neděje. Jak jsem zde již vysvětloval před asi 2 měsíci v dlouhém vlákně pod tématem sociální témata, řešení není:
A) ani jednoduché,
B) ani okamžité,
C) ani konečné.
Kdo očekává, že se něco změní mávnutím kouzelného proutku a zítra zmizí drobná kriminalita, pouliční dealeři drog a bordel na dvoře, se bohužel mýlí. To šlo možná do roku 1989. Je to bohužel i daň za svobodnou společnost. Neznamená to, že se ale máme s porušováním předpisů, pravidel a vychování smiřovat a že proti tomu nemáme bojovat.

Jako komunální politik moc dobře vím, že to jde ztuha, pomalu a někdy to nejde vůbec. Zbavila se Praha 1 prostituce na Václaváku? Drog a homeless v Sherwoodu před hlavním nádražím? Nezbavila a velmi o to usilovala.

Je to boj s větrnými mlýni a je to téma prakticky na denním pořádku při koordinaci mezi MP (strážníky) a PČR (policisté) se všemi jejich pracovišti. Hlavní limitující faktor je nedostatek lidí jak u MP tak i u PČR. MČ Praha 2 vystupuje v tomto bodě velmi aktivně, bohužel restriktivní a kontrolní mechanismy MČ jsou velmi omezené.

Jen pro pořádek dodávám, Městská část Praha 2 neřídí ani PČR a ani MP Praha. Nemůže jim tedy ukládat příkazy, co mají a nemají dělat. Může na obě instituce pouze tlačit prostřednictvím koordinace jednotlivých úkolů a činností.
Vůle řešit problém je a snad se to postupně bude dařit.
Zdravím
Radim Perlín, zastupitel

Není co komentovat. Snad jen postřeh pana Perlína, že nebývalé zhoršení kvality obyčejného denního života je pro občany zejména v městě způsobené příchodem "svobodné společnosti". Bohužel tato svoboda, jak se zdá, přinesla skutečnou svobodu především nelegálním imigrantům, zlodějům, dealerům drog, narkomanům a prostitutkám. Bez ohledu na barvu pleti. Pro přesnost doplňuji, že MČ je "městská část", PČR je "Policie České republiky" a MP je zkratka "Městská policie". Příslušníci těchto složek státní i obecní správy jsou z naší nové svobodné společnosti opravdu ve velkých rozpacích a konají jen velmi opatrně, aby náhodou někoho neomezili v jeho svobodném konání a nebyli obviněni z rasismu či xenofobie. Svobodu má proto v naší společnosti především ten, kdo si ji vlastní silou vezme. Tedy ten silnější. Není proto divu, že se v řadě míst naší svobodné republiky pokoušejí obyvatelé zakládat občanské hlídky jako reakci na rezignaci složek státní správy. Možná by to pomohlo i v pražské ulici Pod Nuselskými schody.

S tématem související odkazy:
www.migration4media.net - Fakta, Cizinci v České republice, Čeština pro cizince, Cizinec, Práce pro cizince, Xenofobie a rasismus - charakteristika, Čunek: Romy je potřeba k práci přivést. Nemají pracovní návyky.
5.7.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.