Tip na jednodenní rodinný výlet.

Jak vyplývá z titulku, nejedná se o nic adrenalinového, jen obyčejný poklidný výlet rodiny s dětmi, které již odrostly kočárku. Vypravte se do starodávného města, které má jméno podle velmi dávné události z dob osídlení Čech a mohlo se dokonce stát hlavním městem. Kdo se jen trochu vyzná v historii, jistě už ví, že se jedná o Kouřim, město podle pověstí založené bratrem praotce Čecha, který se jmenoval Lech. Několik let žil společně s Čechem nedaleko hory Řípu, když si pak umínil odebrat se se svou čeledí dále na východ. Vojvoda Čech a celý lid ho neradi pouštěli a prosili jej, aby neodcházel daleko, aby jim v případě napadení mohl přispěchat na pomoct. Lech slíbil, že daleko nepůjde a že jim dá znamení, kde se nachází, pomocí velkého ohně, který oni budou moci vidět z hory Říp. Tak Lech učinil a podle velkého kouře nazval místo, kde se usadili, Kouřim. Tam je po něm pojmenovaná rulová skalka - Lechův kámen, na kterém prý onen oheň plápolal. Určitě se ke kameni vypravte, je odtud pěkný rozhled po krajině. Ještě jedna pozoruhodnost: stará Kouřim je spjata s rodem Zličanů, který se do dějin zapsal díky knížeti Radslavovi. Ten svedl osudný boj s Václavem a prohrál. Nebýt této porážky, třeba by dnes davy zahraničních turistů mířily namísto do Prahy do Kouřimi. Kousek za Kouřimí se dokonce nachází astronomický střed Evropy, takže by to docela pasovalo.

Další pamětihodností Kouřimi je Muzeum lidových staveb, které v žádném případě nevynechejte, je ze všech pozoruhodností nejpozoruhodnější. Kromě oficiálního peněkud zmateného webu muzea najdete informace a hlavně fotografie i na stránkách kulturních památek Kolínska nebo na serveru Skanzeny.cz, kde je i plánek muzea a další fotografie.

Ruční dřevěná pračka se ždímačkou
V areálu muzea je i malá hospůdka a prodejna místních suvenýrů. Najdete tu i stodolu, ve které se pořádají svatební obřady. Pokud chcete v areálu fotit, měli byste si k lidovému vstupnému připlatit. A nečekejte žádné davy lidí, je tam taková vesnická pohoda s pár návštěvníky, tedy alespoň v pondělí ještě byla.

Prohlídku města začněte na náměstí, kde najdete informační středisko v budově městského muzea a také u spořitelny najdete restauraci U lva, kde se dobře najíte. Přeji vám dobré počasí, které má právě teď být a tak neváhejte a vzhůru do Kouřimi. Zvláště Pražáci to mají za humny.
8.7.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.