Mezi hodnými Vietnamci jsou i ti zlí.

Kriminalisté odhalili v bývalém průmyslovém objektu v Moravičanech na Šumpersku další z mnoha pěstíren konopí setého a zlikvidovali v ní rostliny s hodnotou na drogovém trhu ve výši více než sedm milionů korun. Z nedovolené výroby a nakládání s omamnými psychotropními látkami a jedy obvinili šest Vietnamců. Jednu z největších vietnamských pěstíren konopí v Česku odhalili letos kriminalisté i na Jablonecku. Na místě tehdy zajistili na 1700 rostlin v různých fázích růstu. Kriminalisté tam zadrželi dva Vietnamce ve věku 24 a 49 let.

Tato vietnamská "výrobní a obchodní" aktivita má mezinárodní rozměr. V roce 2009 například odhalili čeští policisté organizovanou pěstírnu marihuany. Skupina tvořená především z Vietnamců pěstovala konopí na pěti různých místech. Dvě pěstírny byly na území Německa, tři velkopěstírny zlikvidovali v Rudné u Prahy, Krucemburku a v Habrech. Všechno docela památná místa, že? Organizovaná vietnamská skupina plnila poptávky na německém a maďarském trhu.

Podobné, či spíše mnohem větší problémy s vietnamskými pěstiteli má Velká Británie. Již v roce 2006 "domácí" konopné farmy, které mohou produkovat až 250.000 liber drogy třídy C ročně, se objevovaly v klidných obytných ulicích v celé zemi v nebývalém množství, jak sdělila policie deníku Guardian. Zásahy na farmách ve velkých městech nutí drogové syndikáty zmizet do přebudovaných rodinných domů na předměstí, sdělili detektivové britské policie. V letech 2007-08 bylo v policejních raziích v zemi odhaleno více než 3.000 farem vietnamských "zahradníků".

V Británii (a nejspíše i u nás) vyrobené konopí obsahuje více THC - psychoaktivní složka konopí - než dovezené konopí ze zahraničí. Úroveň THC dosahuje kolem 20%, tedy téměř sedmkrát více než dovážená marihuana, která obvykle obsahuje jen kolem 3% THC. To může mít nečekané zdravotní následky pro pravidelné uživatele.

Zdánlivě výhodný pronájem rodinného domu či usedlosti může mít fatální důsledky. Při intenzivním pěstování konopí je již dům nenávratně poškozený drastickými klimatizačními instalacemi, bouráním příček a prováděním bezohledné elektroinstalace spojené s odběrem proudu na černo. Když nájemci odejdou, dům je vybydlený, mokré zdi a všude odpadky z intenzivního pěstování. Dokonce můžete objevit kliky oken a dveří napojené na elektrický proud. A astronomický účet za nelegální odběr elektřiny zůstane na majiteli nemovitosti. Od pojišťovny nemůžete čekat žádnou pomoc, na vietnamské hyeny jste se jistě nepojistili. Přicházejí s úsměvy a hotovými penězi, které jistě nezdaníte ale odcházejí jak pára nad hrncem uprostřed noci.

Jsou to ti zlí Vietnamci, od kterých se i u nás distancovala naposledy loni známá "soukromá" Česko-vietnamská společnost pana Wintera: "Zveřejněná zpráva Národní protidrogové centrály (NPC) není úplná, proto není objektivní a tím celoplošně poškozuje přes 60 000 Vietnamců žijících u nás, z nichž naprostá většina nepáchá žádné trestné činy. Kriminalita Vietnamců také není největší mezi cizinci zde žijícími. Titulky v novinách, například "Policie: pěstování marihuany ovládli Vietnamci, už ji vyvážejí" (Právo 11.4.) dokazují, že zpráva byla přednesena a nejen veřejností pochopena tak, že za vše v oblasti drog u nás mohou Vietnamci, což vůbec není pravda. Ve zprávě NPC chyběla fakta, že pěstírny marihuany nefinancovali Vietnamci žijící u nás, ale Vietnamci z Kanady, Anglie a z Holandska, kteří si najímali českými personálními agenturami dovezené Vietnamce, kteří byli vyhozeni z práce a využívali je zde jako novodobé otroky."

Takže za to nemohou "naši" hodní Vietnamci, ale ti zlí, pocházející hlavně z Anglie. Naše policie by proto měla ty "naše" Vietnamce chránit a pomoci jim se vymanit z nechtěného otroctví. Protože na vině jsme vlastně my, domorodci, jelikož nejsme schopni dát těm hodným Vietnamcům práci a co je horšího, ještě si od nich tu marjánku kupujeme a pronajímáme jim nemovitosti pro její pěstování. Mějte se krásně a nehulte tolik.

Zajímavý britský program Národního řešení problému drog čtěte na www.crimestoppers-uk.org. Najdete zde rady jak objevit ve svém okolí pěstírnu konopí, abyste ji ve vlastním zájmu oznámili policii. Nebo si tam zkusili koupit - však víte co.
9.7.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.