Dva dokumenty bez komentáře: 1941 - 2010.

"Nyní, když vidíte celkový obraz, vám bude zcela jasné, že nesmíme nadlouho ponechat tento česko – moravský prostor ve stavu, který by Čechy opravňoval nazývat jej prostorem českým.
Reinhard Heydrich Rád bych se ještě zmínil o něčem, co vám bude, doufám, již známo. Musí nám totiž být úplně jasné, že v německých dějinách Čechy a Morava byly srdcem Říše. Tyto země v dobrých dobách byly výspou němectví a v dobách kolonizace stráží na naší východní hranici. Konečně také, a to je doloženo vývojem v oblasti kultury, byly v dobách dobrých vždy pevností a, jak řekl Bismarck, „citadelou Evropy“. To se také potvrdilo tím, že první říšská univerzita byla založena v Praze, před univerzitami v Krakově a ve Vídni. Když se trochu zamyslíte, bude vám nade vše jasné, jakou osudovou dynamiku má tento prostor pro Německo a německé dějiny."

Celý text projevu
. Reinhard Heydrich: řeč k vedoucím německým činitelům a příležitosti nastoupení Úřadu zastupujícího říšského protektora, Praha 2.10.1941.

"Konečně máme v Evropské komisi, která dříve bez ostychu postupně selhávala – to selhání má jméno, a to Günter Verheugen – komisařku pro základní práva, Lucemburčanku Viviane Redingovou, se kterou jsem řadu let působil ve vnitřním výboru Evropského parlamentu. V posledním týdnu jsme se dohodli a vytvořili jsme i odpovídající grémium, že vypracujeme evropské právo národnostních menšin. Je nejvyšší čas, aby Evropa nebyla slepá k národnostním skupinám. Bernd PosseltJsme odhodláni téma vyhánění zmezinárodnit a usilovat, aby nebylo i nadále prostředkem politiky, aby toto téma se stalo celosvětovým problémem. Evropská iniciativa napomůže k tomu, aby v OSN byl kodifikován zákaz vyhánění, nucené asimilace a potlačování. Našim úkolem je i nadále bojovat proti nespravedlivým Benešovým dekretům, které nejen dříve, ale i dnes otravují poměry mezi národy.
61. sjezd odsunutých Němců z Československa, 22. – 23. května 2010, Augsburk Z projevu Bernda Posselta, mluvčího „sudetoněmecké národnostní skupiny“.
13.7.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.