Cryptococcus gattii: skutečné nebezpečí?

Mezi zvířaty, ale i mezi lidmi se v kanadské provincii Britská Kolumbie a na severozápadě Spojených států šíří vzduchem kvasinkovité houby, které mohou přivodit i smrt. Houba Cryptococcus gattii se přenáší vzduchem a zatím převážně ohrožovala jen pacienty po transplantacích orgánů, s chorobou AIDS nebo s jinými poruchami imunitního systému. Zdá se však, že nyní geneticky zmutovala a podle Edmonda Byrnese z Duke University v Severní Karolíně může ohrozit i zdravé lidi.

Zmutovaná verze houby byla zjištěna v roce 1999 na ostrově Vancouver Island v Tichém oceánu, odkud se ale v letech 2003 až 2006 houba Cryptococcus gattii rozšířila i na pevninu do Britské Kolumbie a dále do států Washington a Oregon.

Symptomy se u lidí i zvířat projeví po dvou týdnech a déle od styku s ní. Patří k nim kašel, bolest hrudníku, dýchavičnost, bolesti hlavy, horečka, ztráta hmotnosti a nadměrné pocení v noci. Kromě lidí byla nákaza potvrzena zejména u koček, psů, ovcí a alpak. Další informace najdete i na YouTube.com.

Začínám se bát o vlastní život: jestliže se tato houba šíří po USA, určitě jí již američtí turisté přivezli i k nám. Obávám se, že houba napadla i mě: kašlu, bolí mě na hrudníku, při jízdě na kole se zadýchávám, občas mě bolí i hlava. Zatím mě naštěstí chybí další symptomy: horečku nemám, moje nadměrná váha bohužel spíše roste. V noci se ale občas potím hrůzou nad dalším vývojem české ekonomiky. Možná, že jde o zmutovanou českou formu oné houby, kterou šíří naši politici díky svým cestám do zahraničí.

Mohl by mezi nimi být i nedávno nejoblíbenější "nepolitik", bývalý dočasný premiér Jan Fischer. Před koncem své působnosti totiž ze zdravotních důvodů odložil oficiální návštěvu Kambodže a Mongolska a navazující pracovní návštěvu Arménie, prý pro akutní respirační onemocnění. Doufám, že se uzdravil, i když pozitivní na tom bylo, že děravá státní kasa ušetřila nějaké ty peníze za tento last time výlet budoucího viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ze svého platu si jistě bude moci dovolit výlet do svého milovaného Mongolska, Kambodže i Arménie a to s celou rodinou.

Budeme ale sledovat naše nové ministry i předsedu vlády Nečase, zda se mezi nimi nešíří záhadné respirační potíže. Někteří z nich totiž už dnes začínají kašlat na svoje předvolební sliby.
23.7.2010 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.