Vpád Mongolů.

Tím vpádem Mongolů mám samozřejmě na mysli jejich vojenské tažení do Evropy v roce 1241, kdy postupovala mongolská vojska dvěma proudy: jeden do Polska a druhý do Uher. V Polsku se 9. dubna 1241 uskutečnila bitva u Lehnice, ve které byla poražena spojená vojska polského knížete Jindřicha, Moravanů, Slezanů, Řádu německých rytířů a oddílu Templářů. Vojsko českého krále Václava I. tehdy jaksi přímo do boje nezasáhlo, ale částečně se mu podařilo zastavit Mongoly v Kladsku. Jejich hlavní proud se tak obrátil na Moravu, přes kterou se přehnal do Uher, aby se spojil s vojsky tam již řádícími. Tam se mongolská vojska dozvěděla, že zemřel jejich chán Ögedej, a tak se z Evropy stáhla.

Další tažení Mongolů na naše území se koná právě teď. Nepřijeli ozbrojeni na svých malých koních znásilňovat, vraždit, loupit a pálit naše města. Hledají u nás lepší život, než který jim poskytuje chudé Mongolsko. V roce 1991 došlo k přejmenování oficiálního názvu státu z Mongolská lidová republika na Mongolská republika, v lednu 1992 byla přijata nová ústava vzdávající se socialismu a měnící název státu na Stát Mongolsko a vytvořila tak základ demokratickému vývoji. Mongolsko zůstalo neutrální ve věci mezinárodních událostí a otázkách. Zaujímá plochu 1 566 500 km2 (dvacetkrát více než ČR). Vzhledem k pouhým 2,7 milionům obyvatel zřejmě nehrozí, že by nás v jednadvacátém století Mongolové obsadili. Díky naší známé pohostinnosti mohou u nás pracovat jako cvičení otroci většinou u montážních linek. Někteří z nich díky svým zkušenostem z výroby koňských sedel obšívají volanty pro luxusní modely automobilů. Tak skončili příslušníci národa, který ve třináctém století vybudoval obrovskou Mongolskou říši a kdy pod jeho nadvládou žilo 100 milionů lidí.

Asi si pomyslíte, proč se Mongolové snaží získat práci a případně se i usadit právě u nás? Je to s nimi podobné jako s Vietnamci: za totality v tehdejší Československé socialistické republice vystudovalo v rámci "internacionální pomoci" na našich středních a vysokých školách kolem 20 tisíc Mongolů, kteří předali svým potomkům bájné zprávy o skvělé civilizované zemi uprostřed Evropy, zemi, kde pečení holubi létají rovnou do huby. A tak se jejich děti a vnuci vydali na cestu za bohatstvím. Mongolové podle svých výpovědí za zprostředkování dokladů potřebných k vycestování platili běžně mafiánským agenturám minimálně 700 eur nebo až 1 400 dolarů podle toho, na koho narazili. Nalezli tu ale jen špatně placenou práci - tedy jen tu, kterou naši nezaměstnaní odmítají, časově omezené pracovní povolení a po jisté době plné naděje vyhazov na dlažbu od zahraničních majitelů dočasných montoven, kterým se další výroba přestala vyplácet.

Nemusejí ale propadat beznaději, zajména ti "plzeňští" budou spaseni. Mohou si v některé internetové kavárně najít stránky vybudované spolkem neziskových organizací, nadací a jiných spolků a tam si objednat například psychologickou poradnu. Tedy až po nějaké době, protože s velkou slávou spuštěné stránky imigrant.cz nejsou ještě jaksi dodělané. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. Když nebudou mít právě žádnou práci, mohou se zapojit do volnočasových aktivit. Poté, co absolvují zdarma kurs českého jazyka a dostanou se do tísně, mohou si prostudovat mapu Plzně pro cizince od známé firmy Člověk v tísni, která je bohužel zatím jen v češtině.

Zdá se, že kromě zaměstnaneckých agentur si na přílivu Mongolů do Česka přišly na své i všelijaké "dobročinné" neziskové společnosti, které mají praxi v tom, jak získat pro svoji činnost peníze od hlupáků a z evropských fondů všeho druhu. Jediní, kteří dopadli blbě, jsou ti v dávných časech tak obávaní Mongolové. Řada z nich se vrací zpět a to i s finanční pomocí Česka, což je rozumné řešení v historii druhého, opět nepodařeného vpádu Mongolů na naše území.
3.8.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.