Jak chce Kalousek snížit platy státních úředníků.

Novopečený vypečený ministr financí Kalousek dokazuje, že dokáže nemožné. Minulé vlády se marně pokoušely snížit platy státních úředníků a Kalousek se jen tak po ránu nad zprávami o záplavách a povodních zamyslí a rázem má nový daňový zákon na papíře: je třeba využít mediální záplavu a zavést daň z povodní. Aby si je mohli všichni daňoví poplatníci užívat s pocitem, že se nic neděje a že z naspořených stokorun od všech obyvatel dostanou nějaký ten obolus na vyspravení poškozené nemovitosti nebo na stavbu nového baráku. Tedy vlastně všichni si to užívat nebudou, protože jen někteří mají své nemovitosti blízko u vody nebo na nějakém blbém místě, přes které se občas přežene záplava vyvolaná zemědělci, kteří si pěstují na polích o něco výše co je napadne, místo brambor řepku ři kukuřici, orají po svahu dolů místo po vrstevnici, práškují pole místo hnojením chlévskou mrvou a dělají jiné další pitomosti.

Ale i ti proklínaní zemědělci budou platit každý měsíc stovku, stejně tak jako státní úředníci budou mít nižší platy o tu stovku měsíčně. Nejedná se ovšem o snížení platů ale jen o zvýšení daní, což je u státních úředníků blbý vtip: celé jejich platy jsou přece z daní těch ostatních plátců daně a tak ta Kalouskova daň je jen účetní lumpárna, která z jedné státní kapsy přešoupne peníze do kapsy druhé. Důležité ale je, že může mít každý nevytopený plátce daní dobrý pocit, jak pomůže těm nešťastníkům připraveným o vše. A ti si zase budou říkat, jak si pěkně díky státu po stovkách ušetřili na zlé časy.

Aby to tak nebolelo každý měsíc, lišák Kalousek to vymyslel tak, že se každému, kdo platí daně, sníží na konci roku sleva na dani o stokorunu za každý měsíc kdy pracoval, tedy až o 1200 korun. Ročně by to do státní kasy mělo přinést asi čtyři miliardy korun. No není ten Kalousek finanční génius?

Mám jiný návrh: co kdyby konečně stát koupil pro ty permanentně vyplavované občany pozemky někde na kopci, aby nemuseli při další povodni či záplavě žebrat o státní podporu. A současně na každém pozemku u vody, jehož majitel dostal nový, zakázat jakoukoliv další výstavbu. Lesům české republiky je třeba zakázat výsadbu smrkových monokultur, které neudrží žádnou vodu. To je sice závod s přírodou na dlouhou trať, ale je třeba myslet i na děti a vnuky. Místo "kalousků" je třeba využít odborníky na zemědělství, vodní a lesní hospodářství a jiné chytré hlavy, kterých snad ještě máme dost. Nebo budeme čekat na rady z Bruselu?
10.8.2010 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.