Také nevíte, kam jdou peníze ze zdravotních poplatků?

Média včetně těch veřejnoprávních, která si nedobrovolně platíme aniž bychom měli náladu je sledovat, o tématu regulačních poplatků ve zdravotnictví informují poněkud zdráhavě a nepřesně. Abyste netápali a nemysleli si například, že si za vybrané třicetikoruny kupuje váš lékař či lékárník luxusní auto nebo alespoň novou televizi do bytu, sdělím vám kam ty peníze jdou, či spíše kam by jít měly. Začneme od toho, co musí lékaři a lékárníci či jejich zaměstnavatelské soukromé nebo státní či krajské organizace sdělovat a kam o tom, že jste zaplatili a kolik:

Povinnosti zdravotnických zařízení a zařízení lékárenské péče v souvislosti s poplatky:
Sdělovat informace o poplatcích zdravotní pojišťovně v rámci vyúčtování poskytnuté zdravotní péče za příslušný kalendářní měsíc, nebo za příslušné kalendářní čtvrtletí.
Informace o vybraných poplatcích musí obsahovat:

  1. číslo pojištěnce,
  2. výši poplatku,
  3. datum, ke kterému se poplatek váže,
  4. pouze v případě, že se jedná o zařízení lékárenské péče, též název léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely a výši doplatku, který se započítává do limitu 5 000,- Kč, resp. 2 500,- Kč.

Zdravotnické zařízení ani zařízení lékárenské péče nemá povinnost sledovat u jednotlivých pacientů, kolik Kč zaplatili na poplatcích a doplatcích započitatelných do limitu. Tuto povinnost mají zdravotní pojišťovny.

Poplatky jsou příjmem zdravotnického zařízení nebo zařízení lékárenské péče. Zdravotnické zařízení je povinno použít vybrané poplatky na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací. Při zjištění opakovaného a soustavného porušování této povinnosti je zdravotní pojišťovna oprávněna tomuto zdravotnickému zařízení uložit pokutu až do výše 50 000,- Kč.

Citoval jsem z obsáhlého metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví, který si zvídaví čtenáři jistě přečtou celý. Najdou tam další podrobnosti o tom, kdy se platit nemusí, kdy přestanete platit jakmile překročíte limit atp. Jestliže umíte číst soubory MS Office .DOC, pak si ten pokyn můžete stáhnout zde.

Od dneška už tedy nemusíte tápat, pokud se dostanete do debaty o tom, kam jdou všechny ty vybrané peníze. Sledujte proto se zájmem zejména vašeho obvodního lékaře či lékařku, jak si vylepšuje vybavení ordinace, že si pořídil nový nábytek, přístroje či vybavení do čekárny, kam může koupit zajisté i televizi včetně DVD přehrávače, na které byste mohli sledovat poučné pořady o zlepšení vašeho zdraví. A požadujte po zaplacení stvrzenku. Přeji vám, abyste byli zdraví a nemuseli platit žádné regulační zdravotnické poplatky.
16.8.2010 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.