Fiktivní rozhovor s Václavem Klausem.

Proč jste nakonec odešel bez boje z ODS? Vždyť to je strana, kterou jste vytvořil z ničeho, ze zmateného kolotoče názorů a ideí po převratu v roce 1989.

Definitivně jsem přece ale odešel až v roce 2008. V minulosti jsem udělal velkou chybu, že jsem připustil, aby do ODS vstoupili lidé z okruhu přátel a obdivovatelů Václava Havla, se kterým jsem si od počátku nerozuměl a dodnes nechápu jeho pohnutky, které jej vedly do politiky. I když tu vlastně nikdy nedělal, sám razil ideu jakési fantaskní nepolitiky. Kopíroval praktiky Masaryka, který také nikdy nevedl žádnou politickou stranu, nechal se zvolit prezidentem jako odměnou za fakt, že stvořil pomocí diplomatických jednání z trosek Rakouska-Uherska Československo. A tak i Havel pouze v pozadí intrikoval, posunoval lidmi ze svého okruhu přátel po politické mapě a nepochybně stál v pozadí sarajevského pokusu o zničení ODS.

Máte v úmyslu se do ODS opět vrátit a stanout v jejím čele?

Na to vám teď neodpovím. Stane se, co se stát musí. Tak trochu věřím na boží mlýny. V každém případě se nechystám do politického důchodu. Bylo by sice pěkné být zvolen po třetí prezidentem, muselo by ale dojít ke změně ústavy zavedením přímé volby prezidenta. Pak bych určitě kandidoval a vyzkoušel si, zda ty všelijaké výzkumy o oblíbenosti českých politiků vypovídají pravdivě. Jsem ale pesimista: k té změně ústavy nedojde. Alespoň nikoliv v dohledné době. Leda snad tehdy, pokud by se Jiří Paroubek chtěl se mnou utkat a přesvědčil vedoucí politiky ČSSD, aby se dohodli s trojkoalicí a ústavu změnili. Byl by to krásný sportovní duel.
18.8.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.