Dnes 113 slimáků.

V noci jsem ulovil na zahradě (800 m2) jako každý den více než 100 slimáků. Jedinou možností, jak jemně a bez vraždění slimáky ze zahrady odstranit, je odnést je co nejdál, nejlépe někam do mokřin, kde se jim bude dařit a kde budou mít dostatek potravy. Slimáky je třeba odnést několik kilometrů od zahrady, neboť jsou schopni za jednu noc urazit až 50 metrů a za pár dní by se vám nastěhovali zpět. Jedná se však o nikdy nekončící práci, jelikož nikdy nevysbíráte všechny slimáky najednou, vždy na zahradě nějací zůstanou. To je hraběcí rada, protože hlavně zůstanou u souseda, který je nelikviduje ani nikam ochranářsky neodnáší.

Dalším prostředkem pro milovníky slimáků může být vysázení aromatických rostlin, které slimáci nesnášejí a odcházejí k sousedům, na okraje všech záhonků. Mezi takové rostliny patří česnek, lichořeřišnice, řeřicha, měsíček lékařský nebo šalvěj. Rostliny můžete i kombinovat, aroma bude silnější a slimáky odradí. Zkoušel jsem, ale nefunguje.

Proti přemnožení slimáků můžete bojovat tím, že budete tyto nepříjemné živočichy sbírat a likvidovat. Večer s baterkou a brzy ráno je najdete přímo na rostlinách a na trávníku, během dne pod nejrůznějšími prkny a kameny. Účinné ale únavné.

Zajímavým prostředkem je odvar z mrtvých slimáků: plži se přelijí 10 litry horké vody a nechají několik dní zkvasit. Zapáchající tekutinou polijeme okraje záhonů, kompostovou hromadu a místa většího výskytu. To jsem také nezkoušel, nemám rád páchnoucí zahradu.

Rada z roku 1913: Opatřete si několik párů holubů a držte je v místech, kde se plži vyskytují, ti je velmi rádi zobají, ovšem jen pokud jsou plži drobní. Dobrá rada, ale kdo by se stavěl s holubníkem. Proti větším plžům je jedině chov kachen vydatným pomocníkem. Kachna sama v zahradě neškodí a plže přímo hltá. Takže pěstujte kachny a na podzim je dejte na pekáč. Ovšem kachny potřebují ke štěstí i rybníček a rozmisťují po celé zahradě "ekologické" hnojivo.

Pro ekology je tu i údajně nadějný biologický boj: parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita o velikosti cca 1,1 mm aktivně vyhledávají slimáky v půdě a pronikají do nich dýchacími otvory. Uvnitř vyvrhnou symbiotickou bakterii. Bakterie se množí a v kombinaci s hlísticemi slimáka usmrtí. Po dokončení vývoje si invazní larvy začnou vyhledávat nového hostitele. Napadený jedinec přestane do 3–5 dnů žrát a během 7–21 dnů po aplikaci někde zalezlý hyne. Komerční produkt prodávaný v Anglii se jmenuje Slug Killer. Bohužel netuším, kde se dají hlístice koupit u nás. Pokud to někdo víte, napište a já zveřejním poštovní adresu nebo link na web prodejce. Více o aplikaci hlístic najdete v pořadu Rady ptáka Loskutáka.

Ve skleníku a kolem kytek používám s úspěchem Vanish a současně je každou noc sbírám po celé zahradě: nabodnu je na drát a hodím do vápenné vody. Ta přijde druhý den na kompost, kde je zlikvidují ekologicky brouci a mravenci. Přeji úspěšný boj se slimáky.
23.8.2010 08:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.