Drahá česká pracovní síla.

Hlavním důvodem pro naše přijetí do Evropské unie nebylo rozšíření prostoru tzv. západní demokracie, ale rozšíření trhu pro západoevropské firmy, které mohly začít u nás prodávat zboží, pro které již nebyl v "zakládajících" zemích odbyt. Jednalo se například o prodej technicky zastaralých analogových televizorů a dalších elektronických výrobků. Dalším důvodem byla možnost přesouvat výrobu do Česka, kde se nabízela laciná pracovní síla a skvělé výhody jako neplacení daní po dobu více let, laciné pozemky i stavební materiál. Tyto důvody pro další setrvávání zejména nově vybudovaných montoven na našem území již pominuly a proto byla EU rozšířena o další země skýtající prakticky tytéž výhody: Rumunsko a Bulharsko. Náš sen o trvalém ekonomickém rozvoji pod křídly EU se dnes rozplývá.

Kvůli údajnému nedostatku zakázek ukončí kromě jiných výrobu i českolipský výrobce kabelových svazků pro automobily Delphi Packard. Ta bude zastavena do května příštího roku a přesunuta z větší části zejména do Rumunska. Vlna propouštění postihuje podnik již delší dobu, nyní v něm zůstává zhruba 1400 lidí.

V českolipském podniku pracovalo ještě v roce 2007 zhruba 3400 lidí. Firma začala postupně v několika vlnách propouštět a o stěhování výroby do "levnější" země se mluvilo již delší dobu. Na začátku letošního roku měla firma 1700 zaměstnanců a dále propouštěla. Na konci roku mělo v továrně podle původních předpokladů zůstat kolem 1000 pracovníků. Delphi Packard se ale nakonec rozhodla továrnu zcela zavřít. "Nekonkurenční nákladová struktura tohoto závodu nám neumožňuje získávat nové zakázky," vysvětlila polopatě všem, kteří nechápou, proč se firma stěhuje, mluvčí divize Dephi pro východní Evropu. Možná by místní odboráři měli firmě nabídnout, že přijmou snížení mezd na úroveň rumunských mezd. Pak by si snad zachovali nějakou tu práci.

Možná by podobné zlotokopecké firmy na našem území zůstávaly déle. Ale jen za předpokladu, že bychom pro ně například zajistili dostatečný přísun superlevné otrocké pracovní síly z východu. Do stěhování dalších Vietnamců, Ukrajinců, Mongolů, Rumunů a Bulharů do republiky se ale celkem logicky naší vládě nechce. Původní čeští zaměstnanci by tak stejně zůstali bez zaměstnání na podpoře a byli pak po jisté době následováni i imigranty.

Otázkou zůstává, kde bude český stát nadále brát peníze na podpory v nezaměstnanosti za situace, kdy se nové výrobní kapacity nebudují a stát ve snaze snížit státní dluh a docílit vyrovnaný rozpočet zastavuje i státní zakázky zejména ve stavebnictví. Zdá se, že český sen o trvalém vzrůstu blahobytu skončil. Čerství majitelé rodinných sídel pořízených na dluh by měli začít uvažovat o tom, kolik řádků brambor zasadí příští jaro na své malé zahrádce místo květin, ozdobných dřevin a skalky.
24.8.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.