Je třeba potlačit konzumní společnost.

Někdo z vás si může říct, že to přece vypadá jako rozumný nápad. Potlačovat konzum chtějí Autentičtí sociální demokraté (ASD), což je u ministerstva vnitra řádně zaregistrované občanské sdružení. Ve svém měsíčníku NetSocan doslova říkají:

Chceme ve spolupráci se všemi partnery usilovat o potlačení konzumní společnosti, která deformuje a ignoruje skutečné přírodní, lidské i společenské hodnoty a priority a je zdrojem obrovských rizik a nespravedlivých rozdílů, kontrastů a bezpráví. Konzumní společnost je zdrojem egoizmu, odcizení a atomizace lidí, co se následně mění v nesnášenlivost či fanatizmus a zároveň vzniká disharmonie mezi člověkem a přírodou a také technikou i technologií, které lidstvo vyvíjí a užívá. Konzumní společnost představuje jedno z největších rizik pro další technologický a společenský vývoj naší civilizace. Konzumní společnost je produktem naprostého selhání elit, zejména politiků, umělců a intelektuálů všeobecně. Svůj obrovský podíl nesou i média.

V programových tezích tohoto spolku najdete i další pozoruhodné nápady:
V případech společensky nejnebezpečnějších trestných činů (úkladná vražda, zločinné spolčení, distribuce drog, závažné případy korupce, atp.) musí být trestní postih rozšířen o konfiskaci veškerého majetku pachatele.
Vůdcové ASD by také rádi zavedli trest smrti, i když demokraticky:
Absolutní trest musí určit referendum, včetně trestu smrti i různých forem jeho výkonu.
Zdá se, že se při koncipování změn v zákonech inspirovali v právním řádu čínských komunistů:
Ve spolupráci s lékaři rozhodnout, zda by pachatelé násilných trestných činů, popř. pachatelé nedbalostních trestných činů kde oběť utrpěla újmu na zdraví, neměli společnosti závazně poskytnout satisfakci v podobě dárcovství krve, kostní dřeně, nepárových orgánů, účasti na testech zjišťujících léčivé nebo vedlejší účinky léků, atp. Takováto spoluúčast by na druhé straně mohla být důvodem k milosti či snížení trestu.

ASD ví, jak si získat podporu policistů, kteří v současné době čelí útoku na jejich příjmy:
Vyzýváme obec i stát, aby maximálně zvýšily společenskou prestiž schopných a poctivých policistů. Mj. i tak, že služební byty policistů budou přidělovány v nejluxusnějších nemovitostech v nejatraktivnějších lokalitách jejich služebních okrsků. Rozdíl v nájemném (od průměrného nájmu ve státě) bude doplácen buď obcí nebo MV.
Autoři programu ASD mají pravděpodobně v úmyslu přebudovat EU do podoby Spojených států amerických:
Chce-li být EU seriozním a funkčním projektem se skutečnou mobilitou pracovní síly, měla by co nejrychleji přijmout společný jazyk, kterým může být jedině angličtina. V každé členské zemi EU by posléze platily dva úřední jazyky, tzn. mateřský jazyk státu a angličtina.
Občané některých států, jako například Švédové, by jistě byli pro. Nejsem si ovšem jistý reakcí Francouzů. Ti by pravděpodobně z takové EU vystoupili.

Podobných nápadů je program ASD plný až po okraj. Pokud by z občanského sdružení vznikla politická strana, mohla by možná u řady voličů získat podporu. Doporučil bych ale autorům programu vynechat tu likvidaci konzumní společnosti. Obávám se, že většina Paroubkových "obyčejných lidí" by se nesmířila s přechodem k nekonzumnímu socialismu. I když jeden neví, jak by reagovala naše nová mladá generace, která o životě v socialismu nemá ani páru. Na jedné straně doufáme, že současní komunisté postupně vymřou, co když ale povstanou noví bojovníci za lepší socialistickou společnost? Obávám se ale, že konzumem zachvácená mladá generace se žádnou takovou cestou nevydá.
27.8.2010 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.