Česká televize si plete anginu s anginou pectoris.

Jak nás dnes informovala ČT24, bylo objeveno nové významné použití "obyčejného levného léku na anginu" pro záchranu životů lidí s onemocněním srdce. Zpráva vyvolala dojem, že objev byl učiněn v Anglii a že se jedná o naprostý průlom zejména pokud jde o náklady na léčbu nemocných.

Tedy především: Nejedná se o levný lék na léčení anginy, je to běžný lék používaný pro léčení anginy pectoris. Nestojí jen 40 korun, jak zdůraznil komentátor ČT24. Jedná se o lék zvaný Procoralan u nás prodávaný na předpis za průměrnou cenu 1538 Kč balení po 56 tabletách, běžně se bere jedna denně. Tento lék vyráběný firmou Les Laboratoires Servier Industrie ve Francii obsahuje jako účinnou látku ivabradin ve formě hydrochloridu a tato firma zmíněný výzkum také jako jediná financovala zřejmě se záměrem zvýšit odbyt svého Procoralanu. Výsledky studie profesora Michel Komajda z Pitie Salpetriere nemocnice v Paříži a dalších sedmi lékařů byly prezentovány na kongresu Evropské společnosti pro kardiologii ve Stockholmu a byly zveřejněny v lékařském časopise Lancet. A nejedná se o léčbu anginy ani o léčbu anginy pectoris, ale o léčbu chronického srdečního selhání (SHIFT-po česku CHSS). Dávkování léku Procoralan bylo při výzkumu až do výše 2x denně jedna tableta 7,5 mg až po dobu 28 měsíců. V našich podmínkách 30 balení po 56 tabletách celkem za 46140 Kč. Pacienti by si doplatili 358.60 Kč za jedno balení po 56 tabletách.

Bude jistě vhodné, aby se naši kardiologové zabývali novými možnostmi využití léku Procoralan. Pokud sledují odborný tisk a internet, jistě již dávno tuto objevnou informaci mají. Mnohem důležitější by ale bylo, kdyby Česká televize placená z potupně vybírané dodatkové daně neinformovala svoje koncesionáře tak povrchně a nepřesně, jak to v naprosté většině "pozoruhodných" informací dělají redaktoři a přizvaní "odborníci" z různých papírových plátků. A v dnešním případě dělali navíc neplacenou reklamu fancouzské firmě Servier Industrie. Nebo je možná někdo podplatil?
30.8.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.