Budou policisté demonstrovat nebo stávkovat?

Radikální policejní odborová organizace Unie Bezpečnostních Složek MV vyzvala policisty, kteří budou v den demonstrace proti vládním úsporám ve službě, aby neřešili přestupky blokovou pokutou, ale pouze domluvou.

Předseda výkonného výboru (VV) informoval přítomné, že"VV se tedy usnesl, že dne 21. září 2010 plně podpoří demonstraci b.s., konanou v Praze. Místo a čas bude členům upřesněn. Protože se UBS skládá převážně z příslušníků z výkonu služby, ukládá UBS na tento den 21. září svým členům, aby dle zákon. možností neukládali občanům ČR a turistům blokové pokuty a neplnili v tomto dni státní kasu. " (Pramen).

Možností "stávkovat" mají policisté celou řadu. Pokud je velitelé vyšlou na kontrolní akci na ulici nebo silnici, mohou tam jen tak postávat a dělat, že neviděli řidiče jedoucího na červenou. Mohou přehlédnout údaj radaru o překročení povolené rychlosti nebo se bezcílně projíždět ve služebním voze po městě či dálnici. Mohl by snad někdo tohle označit za stávku? Důkazy by se opatřovaly velice obtížně. Znamená to snad, že si mohou policisté dělat ve službě co budou chtít? Stávkují snad stavební dělníci, když při práci jen tak postávají opření o lopatu a zírají na díru v silnici, kterou by měli opravit?

Práci policisty není možné nijak úkolovat, těžko mu může náčelník předepsat, kolik má za den vybrat pokut. Mnohokrát novináři dokázali, že se na noční službě policisté zašívají kdesi v temných koutech měst nebo ještě hůře, tráví čas někde v hospodě pod záminkou pátrání po hledaných osobách. Pan ministr vnitra John to nebude mít lehké. Nepomůže mu ani Inspekce Policie České republiky, protože jejím jediným předmětem činnosti je odhalovat a prověřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je policista nebo zaměstnanec Policie ČR. Neplnění svých povinností ale není trestným činem, lze to označit maximálně jen za nedbalost nebo přehlédnutí právě páchaného dopravního přestupku. Podobně by se mohli začít chovat na základě doporučení své odborové organizace i kriminalisté nebo příslušníci zásahových jednotek. Kriminální scéna by z toho jistě měla velkou radost.

Může se tedy vláda, ministr vnitra a občané tohoto státu spolehnout na to, že příslušníci státní i obecní policie budou vždy plnit svoje pracovní povinnosti? Z postoje odborových funkcionářů je jasné, že nikoliv, pokud budou nespokojeni se svými platy nebo s osobou ministra vnitra.
3.9.2010 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.