Proč byl premiér Fischer tak oblíbený?

Jeho údajná obliba podle médií a obskurních firem páchajících průzkumy jen prokazuje naprostou neschopnost občanů posoudit, kdo jim přináší naději na lepší život, kdo jim dobře a spravedlivě vládne. V průběhu oné záhadné finanční krize hledala Fischerova vláda zdroje pro čím dál více zadluženou českou státní pokladnu a tak se na popud "skvělého" ministra financí - jakže se vlastně ten komik jmenoval? Ano, Janota - rozhodla se všechny občany bez rozdílu ras a národností, pohlaví a sexuální orientace oloupit kromě zvýšení daně z přidané hodnoty také zvýšením daně z benzínu a nafty i alkoholu. Tyto "dodatečné" a velmi účinné daně se velice dobře a rychle vybírají i v průběhu roku a pokud jde o paliva, motoristé před nimi prakticky nemají možnost uniknout.

A tak se námi milovaná vláda pana Fischera v tichosti a bez valné pozornosti občanů rozhodla, že od 1.1.2010 se spotřební daň zvýší a to o celých 10 procent. Ročně se výnos této daně pohybuje kolem nezanedbatelných 40 miliard korun a vidina dalších 4 miliard byla lákavá. Jen páni ministři poněkud pozapoměli na to, že i motoristé se za všech okolností chovají vždy ekonomicky a že pokud to pro ně bude schůdné, začnou tankovat tam, kde to bude lacinější.

A k tomu také došlo: Česká republika měla před tímto zvýšením spotřební daně pověst státu s relativně levnými pohonnými hmotami. A tak si u nás navykly bez dlouhého přemýšlení tankovat tisíce kamiónů z celé Evropy, které Českem projíždějí od východu na západ a zpět a vybraná spotřební daň z prodaných pohonných hmot šla do naší státní pokladny. Jenže po letošním zvýšení se stalo Česko zemí, ve které kamiónové firmy svým řidičům zakazují tankovat. A tak přestože je daň zvýšená, je výběr daně zhruba stejný jako loni. A nedá se očekávat, že by se stávající praxe řidičů projíždějících kamionů nějak změnila.

Podobně to dopadlo se spotřební daní na alkohol, kde se výběr daně bez ohledu na zvýšení daně celkový výběr daně snížil. Logicky to totiž vedlo ke zvýšenému "podnikání" falšovatelských gangů, které podle jistých odhadů produkují až 40 procent alkoholických nápojů prodávaných po různých tržnicích a stáncích po celé republice.

Takže náš milý, všemi obdivovaný dočaný, více než rok úřadující premiér Fischer a jeho vláda občanům tohoto státu přinesli "posmrtně" jako novoroční dárek zdražení benzinu a nafty. Vykrádat peněženky občanů poté, co z vydělaných peněz již zdaněných nakupují veškeré zboží a také pohonné hmoty, je oblíbená metoda ekonomů. Ono to na první pohled není tak vidět a korunka ke korunce se sype do státní pokladny zdánlivě bezbolestně. A navíc, ti hloupí spotřebitelé nadávají na drahotu, kterou jim prý přinášejí obchodníci a také pumpaři a jiní zločinní spiklenci. Že v tom má z větší části prsty vláda jaksi těm "obyčejným" občanům jaksi nedochází. A tak zatímco v Rakousku stojí Natural 95 jen 29,60 korun, u nás doma platíme průměrně 32,70 korun (pramen). Na to, jaký je průměrný výdělek v Rakousku a u nás, je lepší raději ani nemyslet. Průměrný výdělek je totiž v Rakousku 76 tisíc korun oproti našim 25 tisícům. Přitom se dvě třetiny občanů na tento průměr zdaleka nedostanou. Přeji vám krásný, už zase slunečný den a sledujte bedlivě, co ten zakuklený lidovec Kalousek, nyní opět ministr financí za stranu TOP 09 na nás chystá za lumpárnu. Podzimní volby se blíží.
6.9.2010 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.