Co si myslí čtenáři článků o solárních elektrárnách.

Staré úsloví o veřejném mínění praví: "Vox populi, vox Dei" neboli "Hlas lidu, hlas boží". Údajně bylo v lidské historii poprvé vysloveno v eposu řeckého básníka Hésioda "Práce a dni" v 7. století před naším letopočtem. Přisuzovalo mínění lidí platnost božské autority. Podívejme se tedy na to, co si paroubkovský obyčejný člověk neboli lid myslí o solárních elektrárnách, které s takovým humbukem prosadila Strana zelených za vydatné pomoci eurohujerů a socanů:

Dovedu si představit, že pár "ráznějších" individuí popadne dlažební kostky a půjde nějaké to fotopole krapet zrekultivovat. A pakliže se tento jev patřičně zmedializuje a propere na facebooku, najdou se další a další naštvaní s dlažebkama, fotopole budou rozbíjena stále častěji, takže se pojišťovnám nevyplatí je pojišťovat .... no a nakonec to dopadne tak, že se podobné podnikání v našich končinách jistým investorům přestane vyplácet.
Tento názor je docela extremistický a navádí k poškozování cizího majetku. Pisatel byl nepochybně dosti rozlícen.

Proč by dotaci měli platit spotřebitelé? Ať to platí stát. Ten si to vymyslel. Kromě toho ty pozemky, na kterých stojí ty panely zcela jistě nejsou stavební; a to zařízení je nemovitost; tak ať za ně zaplatí pořádnou daň z nemovitosti. Kromě toho by se jim měly mimořádně zdanit jejich nemravné zisky.
Autor tohoto názoru to má poněkud popletené stejně jako řada lidí: stát přece prakticky žádné vlastní peníze nemá - snad jen občas nějaké ty dividendy z ČEZu a pár dalších polostátních podniků. Pokud by měl ekologickou přírážku na výkupní cenu ekoelektřiny hradit stát, pak by bylo nutné zvýšit nějaké ty daně. Myšlenka na zvednutí daně z nemovitosti je ovšem podnětná. Pisatel ale jako většina občanů tohoto státu netuší, že investoři do solárů mají odpuštěno placení daní na pět let. Což snad vláda zruší.

Solární energie je jen záminkou pro to, aby ČEZ mohl zvednout cenu elektrické energie - už tak značně nadsazené... Uvidíte, že až stát postupně sníží výkupní ceny ze solární energie na cenu srovnatelnou s klasickými zdroji, cena elektřiny na původní úroveň neklesne. Je to podobné jako s ropou - pro příklad: Světová cena klesne o korunu, ale distributoři zlevní o 10 haléřů. Naopak když stoupne, ceny se zvýši stejnou měrou. Neelastická poptávka je a bude bičem na poptávající -> zde má právě nastoupit stát jako regulátor, což se v praxi příliš neděje. Proč také, když by si tím snižoval zaručené příjmy do státní pokladny.
Pisatel udeřil hřebík na hlavičku zejména srovnáním s vývojem cen pohonných hmot.

Pokud si chcete ještě více zvednout adrenalin v krvi a nejste náchylní na infarkt či vám nehrozí mozková mrtvice, doporučuji následující dokument, z kterého cituji:
V roce 2005 prosadila poslankyně ČSSD Iva Šedivá při schvalování zákona o obnovitelných zdrojích energie (180/2005) pozměňovací návrh, který dnes znemožňuje snížit cenu elektrické energie z obnovitelných zdrojů o více než 5 % ročně, což v současné době způsobuje nekontrolovatelný rozvoj fotovoltaických elektráren díky jejich vysoké výkupní ceně. Pokud bude současný rozvoj pokračovat, budou český průmysl i domácnosti platit za elektřinu až o 0,50 Kč/kWh více. To je reálná hrozba českému průmyslu i životní úrovni obyvatel. Už pro rok 2010 odhaduje ERÚ nárůst vícenákladů silové ceny elektřiny na 0,163 Kč/kWh1 a to zejména díky fotovoltaice.

Přeji krásný zatažený pochmurný den. Pro labilnější nátury doporučuji na denní rozjezd panáka a hlavně, jak říká devět psychologů z deseti, svítit, svítit a ještě svítit. Není-li slunce, musíme si pomoci elektrickou energií. Tedy pokud vám to vaše finance dovolují. Ovšem velkosolárové i ti, co mají na zahradě či na střeše solárku, se nemusejí omezovat. I když netuším, kolik elektrické energie taková soukromá ekoelektrárna vyrábí v podmračeném dni, jako je právě dnes.
8.9.2010 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.