Prezident Václav Klaus po sedmi letech v parlamentu.

Václav Klaus vystoupil 7.září v poslanecké sněmovně parlamentu s projevem "Parlament musí zůstat základem naší demokracie". Jak uvedl v úvodu projevu, naposledy zde se svým projevem vystoupil před sedmi roky. O důvodech této své zdrženlivosti vstupovat takto přímo do politického dění se nezmínil a pokračoval rekapitulací změn ve složení sněmovny:

"Překvapivých změn je celá řada:
- poprvé od roku 1918 nebyla do sněmovny zvolena lidová strana;
- dvě, v posledním dvacetiletí nejsilnější strany na levici a pravici výrazně oslabily na úkor stran nových, které naopak získaly velmi silný mandát;
- prvně po téměř dvou desetiletích mají strany vládní koalice výraznou parlamentní většinu, což může umožnit klidnější vládnutí a zemi přinést tolik potřebnou stabilitu;
- první týdny a měsíce ukazují i to, že ubylo hrubostí a osobních útoků, což se snad ve sněmovně projeví i na klidnější a dělnější komunikaci. Přál bych to Vám, ale i celé veřejnosti."

V dalším textu prezident kritizoval pravomoce a rozhodování Ústavního soudu, se kterým vedl neúspěšně v posledních letech spor o ústavnost Lisabonské smlouvy a loni kritizoval zrušení ústavního zákona o předčasných volbách slovy " "Jde o aktivistický a bezprecedentní krok, který bude mít zásadní dopad na politický systém v naší zemi, kde podle Ústavy České republiky zákonodárná moc náleží Parlamentu." Svůj názor na rozhodování Ústavního soudu ani dnes nezměnil:

"Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe usurpují větší díl moci, než jim přísluší. Nesmíme se smířit s tím, že Ústavní soud, místo toho, aby ústavu vykládal, do základního zákona naší země samovolně zasahuje a nad rámec svých pravomocí ústavní zákony mění."

Václav Klaus je také nespokojen ze spůsobem aplikování nařízení EU do našeho právního systému:
"Stejně tak bychom neměli přistupovat na to, aby byl náš parlament pouhou převodní pákou rozhodnutí, nařízení či zákonů, které nevznikly přímo z potřeby voličů našich, resp. které nejsou odrazem jejich autentických zájmů. Mám tím na mysli mechanické přebírání legislativy a nařízení Evropské unie, zvláště těch jejích částí, které se netýkají chodu společného evropského prostoru, ale které „shora“ a často mimořádně necitlivě zasahují do výsostných a detailních pravomocí České republiky a zájmů jejich občanů."

Celý text projevu prezidenta republiky v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ze dne 7.9.2010 najdete na stránce wwww.klaus.cz.
9.9.2010 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.