Cestujete automobilem bez rezervy?

Na českém internetovém trhu se objevila novinka, která podle testů vyřeší problémy s defektem pneumatik všeho druhu, údajně i u motocyklů a dokonce je snad použitelná i pro jízdní kola. Je zajímavá zejména pro nové automobily, které nemají rezervu a musí být vybaveny soupravou na opravu pneumatiky. Ale i ostatní řidiči některých automobilů mohou podle vyhlášky 283/2009 Sb., která platí od 15.září 2009, nechat těžké náhradní kolo doma a ušetřit tak i nějaký ten litr benzinu snížením váhy vozidla. Osobních vozidel uvedených do provozu před 15. zářím 2009 se však tato možnost týká pouze tehdy, pokud s nevybavením vozidla rezervou souhlasí výrobce vozidla, popřípadě pokud jsou nová vozidla stejného typu uváděna na trh bez rezervních pneumatik.

Samočinnou opravu defektu má vyřešit výrobek TyreGuardian. Je to speciální gel bílé barvy, který se přes ventilek nastříká preventivně do vyfouklé pneumatiky. Po nahuštění a krátké jízdě se gel odstředivou silou rozprostře rovnoměrně po celém vnitřním povrchu pneumatiku nebo duše a při propíchnutí zacelí dokonce i během jízdy bez ztráty tlaku otvor až do průměru 5 mm. Vypadá to skvěle, ale mám k tomu jednu připomínku: pokud si řidič vůbec nevšimne, že právě sebral ze silnice hřebík nebo dokonce šroub větší velikosti a váhy, bude s ním dále jezdit. To by mohlo způsobit narušení vyvážení kola a způsobit další poškození pneumatiky.

Možná, že by bylo lepší tento gel používat jen jako prostředek pro opravu defektu samozřejmě za předpokladu, že máte v autě hustilku nebo ještě lépe kompresorek. I když taková dodatečně gelem ošetřená pneumatika by pak stejně hrozila nekontrolovaným "sbíráním" hřebíků a šroubů s efektem jízdy s nevyváženým kolem. Protože je aplikace gelu docela snadná, nejlépe by tedy bylo používat TyreGuardian jen pro opravu defektu pro dojetí a následně nechat co nejdříve pneumatiku opravit v odborném servisu. Tam z vnitřku gumy snadno polosuchý gel odstraní včetně zaraženého hřebíku. Ten se totiž snadno hledá až po sejmutí pneumatiky z disku.

Více informací o gelovém "zázraku" najdete na adrese www.tyreguardian.cz, kde je i řada instruktážních videí. Prospekt s dalšími údaji je i v prezentačním dokumentu výrobku včetně osvědčení od ministerstva dopravy. Přehledné informace o dopadu vyhlášky 283/2009 Sb. na řidiče jsem objevil na stránkách obce Vrčeň. Jsou tam nepochybně starostliví a hlavně pilní obecní zastupitelé včetně autora webu pana Potůčka. Přeji vám klidnou a plynulou jízdu bez karambolů. Pozor na vlhké napadané listí na silnici, zatraceně to klouže.
16.9.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.