Policisté a hasiči rozmlátili vstupní halu ministerstva vnitra.

Nevídaný útok demonstrantů. Dav, skládající se především z řad policistů "v civilu" v tričkách a vestách s označením POLICIE společně s hasiči a některými státními úředníky vtrhl poté, co se dal do pohybu pochod demonstrantů z Letné, do budovy ministerstva vnitra. Byly jich nejméně dvě stovky. Ačkoliv mělo vedení ministerstva něco takového předpokládat, ve vchodu stál pouze jeden službu konající policista s mladou kolegyní. Dav je převálcoval a pronikl do budovy, kde zdivočelí bojovníci za svoje práva rozmlátili skleněné turnikety a na zem povalili a podupali mobilní bezpečnostní rám na detekci zbraní a odpálili i několik petard. Vyvolávali "svého" ministra výkřiky "Radku ven, Radku ven. Vylez Johne. Demisi, demisi!" ale u dalších dveří se jim dále proniknout nepodařilo a tak se vyhrnuli z budovy ministerstva, aby pokračovali v pochodu směrem k úřadu vlády.

Nikdo nebyl při tomto incidentu zatčen, ačkoliv se jednalo o násilné vniknutí do budovy státního úřadu a ničení státního majetku vysoké hodnoty. Službu konající policisté, kterých bylo jistě v budově dostatek, se nijak vandalům nepostavili. Proč také, vždyť to byli jejich kolegové, kteří měli buď osobní volno, náhradní volno nebo dovolenou (!) a kteří bojovali za společnou věc, tedy proti snižování platů. Zdali bylo úmyslem vůdců davu lapit ministra vnitra a pověsit jej na blízké lucerně není známo. Přes další zamčené dveře už ale nepronikli a po chvíli se vrátili k mírumilovnému pochodu, který směřoval k Úřadu vlády. Video, které může dodatečně pomoci zjistit pachatele, je na serveru Aktualne.cz. Ministerstvo vydalo k tomuto incidentu vyjádření, ze kterého vyplývá, že "Ministerstvo vnitra disponuje kamerovým záznamem z vestibulu a bude jej analyzovat, aby bylo zjištěno, kdo způsobil ministerstvu škodu. V případě, že nebude viník zjištěn, bude vedení MV požadovat náhradu škody po organizátorech demonstrace."

U budovy úřadu vlády byli zde hlídající policisté ve službě všichni ozdobeni žlutou stuhou značící soudržnost a loajálnost k demonstrantům. Zde se jeden demonstrant sice pokusil prolomit zátarasy oddělující pozemek úřadu od silnice, ale bylo mu v tom zabráněno členem ochranky. Po závěrečném shromáždění na Palachově náměstí prohlásil šéf policejních odborů Milan Štěpánek: "Považuji celou demonstraci za úspěšnou. Ať vláda vidí, že jen nečinně nepřihlížíme." Ano, policejní odboráři i hasiči nám ukázali, že jsou připraveni nejen klábosit o svých právech, ale i jednat. Mezi demonstranty se objevili i rozesmátí přední politici ČSSD. Věděli, že jim i komunistům díky takovým nepokojům rostou předvolební preference. Můžeme proto očekávat, že nespokojený "lid" krátce po volbách do parlamentu přehodí opět výhybku a města i vesnice ovládnou po komunálních volbách socani s komunisty.

Někteří komentátoři si pletou včerejší demonstraci se stávkou. Pro vaši informaci: právo na stávku v naší zemi nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů (Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Vězeňská služba ČR a Celní správa ČR.) Pramen: ČMKOS - Ochrana odborových práv. Pokud snad někteří účastníci včerejší demonstrace měli být ve službě, dopustili se hrubého porušení služebních povinností podle Služebního zákona. Ten se týká i státních úředníků.
22.9.2010 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.