Kdo vlastně vyrábí právní normy v EU?

Na úrovni Evropské unie v současnosti neexistuje jednotný legislativní proces pro přijímání sekundárních komunitárních norem. Místo toho předvídá Smlouva o ES několik druhů legislativního procesu pro jednotlivé oblasti evropské integrace. Většinu komunitární legislativy proto v současnosti přijímají:

  • Komise a Rada bez zapojení Evropského parlamentu. Normu navrhuje Evropská komise a schvaluje ji Rada.
  • Komise a Rada ve spolupráci s Evropským parlamentem - tzv. postup spolupráce (co-operation procedure). Evropský parlament zde má právo „měkkého veta" proti rozhodnutím Rady, která jej ale může jednomyslně přehlasovat.
  • Komise, Rada a Evropský parlament spolurozhodovacím postupem (kodecize). Spolurozhodovací postup zavedla Maastrichtská smlouva.
  • Komise samotná na základě pravomocí delegovaných Radou, neboť právní systém ES umožňuje, aby Rada přenesla část svých normotvorných pravomocí na Evropskou komisi. V současné době Evropská komise na základě delegovaných pravomocí přijala a přijímá více norem sekundárního práva než Rada a EP.

Zvláště pozoruhodný je poslední způsob vytváření zákonů samotnou Komisí, která je složena z demokraticky nezvolených zástupců jednotlivých států Unie najmenovaných v té době právě vládnoucími vládami. Členové Komise jsou sice formálně odhlasováni Evropským parlamentem, ale jinak vládnou Evropě velice svobodně. Záhadou tedy je, kde se berou všechna ta zákonná nařízení a směrnice, které z Komise plynou jako nepřetržitý veletok do právních systémů jednotlivých států. Rada EU složená z ministrů členských zemí má jako hlavní úkol schvalovat evropské právní předpisy, v mnohých politických oblastech spolu s Evropským parlamentem. O tom, že by nějaký spolek ministrů (Rada) navrhoval nějaké zákony nelze přece reálně uvažovat.

Samotný zvolený Evropský parlament nemá vůbec možnost navrhovat zásadní evropské zákony, pouze "sdílí" legislativní pravomoc s Radou nebo může žádat Komisi, aby předložila Radě legislativní návrhy. Jinak pouze zaujímá postoj k návrhům, které předložila Komise. Někdo přece musí těm všemocným komisařům ty návrhy zákonů vyrábět? Kdo to tedy je???

Prameny: Legislativní pravomoc (EP), Co je a co není evropský legislativní proces.
29.9.2010 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.