Obavy pana Tejce.

Jeroným Tejc (ČSSD) se vyjádřil k tomu, co se děje v České poště, která spadá již čtyři roky pod rezort ministerstva vnitra. Objevily se totiž informace o nových tendrech, které Česká pošta chystá - oblečení pro zaměstnance, které by mohlo být předražené, stejně jako nákup designového nábytku pro poštovní pobočky.

"Všechny tyto informace jsou natolik závažné, že by měl být proveden audit České pošty a s tímto auditem by měla být seznámena mimo jiné sněmovna a její kontrolní výbor, abychom mohli posoudit, jak byl převod České pošty pod gesci ministerstva vnitra za poslední 4 roky úspěšný," řekl Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD.

Proč se vlastně vedení České pošty pouští do takových "inovací", do utrácení státních peněz? Vysvětlení je zcela prosté: páni manažeři ČP se chystají "svůj" podnik privatizovat přesně podle vzoru bývalého Českého Telecomu, který těsně před prodejem této státní firmy za státní peníze zadrátoval celou zemi telefonními kabely, aby tak španělští majitelé O2 mohli bez dalších investic nabízet ADSL pro internet i poslednímu chataři v Horní Dolní.

Česká pošta se prostě před prodejem "strategickému investorovi" musí dát do pucu a to včetně oblečení personálu a nového nábytku na pobočkách. Pak se jen přelepí loga a nový majitel se snaživým manažerům i politikům jistě odmění.

O transformaci ČP na akciovou společnost se pokoušely vlády ČR již třikrát v roce 2009. Přitom na úplnou liberalizaci poštovního trhu musí Česká republika podle směrnice Evropské unie přistoupit nejpozději do roku 2013. Takže utrácet se musí také i proto, že takto vyvolaným poklesem zisku poklesne i prodejní cena ČP, což bylo a je vždy cílem všech státních úředníků a zaměstnanců, kteří kormidlují státní podnik k novému, již předem jim známému novému majiteli aby mohl nakoupit levně. Nejedná se o žádný bezvýznamný podnik: Česká pošta provozuje kolem 3 400 poboček, zaměstnává téměř 35 tisíc lidí a má státem garantovaný monopol na doručování adresných listovních zásilek do 50 gramů.

Ve výroční zprávě ČP za rok 2009 se o transformaci praví toto:
"Vláda České republiky svým usnesením č. 836 ze dne 18. 7. 2007 uložila ministru vnitra zpracovat a předložit ministru financí nejpozději do 31. 12. 2008 zakladatelský privatizační projekt na majetek Podniku formou založení akciové společnosti s tím, že 100 % akcií bude dočasně ponecháno Ministerstvu financí České republiky. Tento projekt byl na Ministerstvo financí České republiky předložen, nicméně v průběhu roku 2009, kdy mělo dojít k transformaci Podniku na akciovou společnost, byla transformace Podniku odložena. Nové datum transformace zatím nebylo stanoveno."
"Do liberalizace poštovního trhu zbývají necelé tři roky. Po zastavení procesu transformace státního podniku na akciovou společnost zakladatelem v konci roku 2009, se stala příprava České pošty na otevřený trh poštovních služeb její jednoznačnou prioritou," uvedla v úvodu výroční zprávy ČP generální ředitelka Ing. Marcela Hrdá jmenovaná bývalým ministrem vnitra Pecinou (ČSSD).

Zajímavým bodem této zprávy je i poznámka, že ČP má v držení
"b) státní dluhopis splatný v roce 2016, realizovatelný cenný papír, oceněný v reálné hodnotě ve výši 390 mil. Kč (2008: 389 mil. Kč),
c) státní dluhopis splatný v roce 2012, držený do splatnosti, v celkové pořizovací ceně 202 mil. Kč. Tento dluhopis byl pořízen v roce 2009.
" To je jistě nemalé jmění, taková půlmiliarda.

Protože se po roce 2009 plném politických změn a pádu vlády změnily po volbách mocenské poměry, je nutné staré "dohody" mezi minulými politiky a zájemci o koupi ČP smazat a začít jednat s "novými" lidmi o "nových" podmínkách privatizace. Pan Tejc má samozřejmě starosti o hospodářské výsledky ČP a obavy o další osud tohoto zajímavého podniku. Jeho strana a jeho politici se však pravděpodobně privatizace ČP účastnit nebudou.
30.9.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.