Sledování osob je přece legální.

Podle zjištění Mladé fronty Dnes prý bezpečnostní agentura ABL, již vybudoval Vít Bárta a nyní jí "vlastní" jeho bratr, v roce 2006, kdy agentura patřila dnešnímu ministrovi dopravy, tajně sledovala političku ODS a bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou, dnes vedoucí kanceláře ODS. Cílem tajného sledování detektivů agentury ABL údajně bylo političku politicky zdiskreditovat.

Ministr dopravy Vít Bárta popřel, že by za sledováním politiků stála tehdy jeho agentura. MF DNES má však údajně elektronické dokumenty ze zdrojů ABL ze kterých je autorství agentury ABL patrné.

To je veselá historka. Tedy byla by, pokud by nebylo pár dní před komunálními volbami. Na tom, že si kdokoliv objedná u soukromé "detektivní" agentury sledování libovolného občana ČEZké republiky přece není nic trestného. Manžel či manželka tak například získá skvělé podklady k rozvodu, podnikatel údaje o nepoctivém jednání svého obchodního partnera nebo informace o platební schopnosti budoucího odběratele. Pokud soukromí detektivové nebudou překračovat hranice zákonů, je všechno v pořádku.

Jestliže si někdo objednal získání kompromitujících či zcela bezvýznamných informací o paní Šorfové s cílem je využít v rámci vnitrostranického boje o koryta, je to také v pořádku a není třeba se nad tím pohoršovat. Získání dobře placeného a i jinak lukrativního politického či úřednického místa se přece nijak neliší od boje o skvěle placené manažerské místo v soukromé či akciové firmě. Jde tu je a jen o to získat svoje místo na slunci a je jedno, jakými prostředky bude cíle dosaženo. O nějakých spravedlivých podmínkách, rovném konkurenčním boji a morálce přece nemá cenu v této souvislosti hovořit. Je to obyčejný zákeřný boj a vyhrává se jen při použití všech prostředků a metod. Zejména na bitevním poli politickém.

Faktem ale je, že zveřejnění čtyři roky staré aktivity firmy ABL před volbami má jasný cíl: zkompromitovat jednou ranou nejen ministra Bártu, ale i jeho partaj VV čili to míří i na ministra vnitra Johna. A ODS dostává také svůj díl, protože občan-volič si pomyslí něco o tom, jaké že to panují v ODS poměry a zákulisní svinské boje o koryta.

A z toho můžeme usuzovat, kdo asi předal snaživým redaktorům MFDnes příslušné "věrohodné" elektronické podklady: jestliže logicky vyloučíme VV a ODS, nabízí se tu TOP09, ČSSD nebo KSČM. Vyberte si sami, pravdu se stejně nedozvíte podobně jako u nepřehledné řady podobných "kauz". Stejně tak mohl skandál spustit někdo z příslušníků policie jako akt odvety proti ministrovi vnitra za jeho úsporná opatření, což skoro vypadá jako nanejvýš pravděpodobné. Tak už víte, kterou stranu budete volit? Nebo potřebujete něco vypátrat?
1.10.2010 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.