Idiotský nápad nebo teroristický test?

Včera večer, tedy právě v den, kdy USA varovaly před možným teroristickým útokem v Evropě a ve všech státech EU se rozjela rozsáhlá opatření proti očekávaným teroristickým útokům, v Praze pobíhali policejní pyrotechnici po ulicích Malé strany a se všemi bezpečnostními opatřeními sbírali z lamp veřejného osvětlení stříbrnou páskou přilepené krabičky s blikajícími diodami. Uvnitř byla devítivoltová baterie a naštěstí nic víc.

Policie je v těchto dnech i v ČEZku ve stavu zvýšené pohotovosti. Protože USA varovaly před útoky teroristické sítě Al-Káida v Evropě, byla preventivně zpřísněna bezpečnostní opatření především na všech ČEZkých mezinárodních letištích. Policie zvýšila ochranu i elektráren a ostatních důležitých objektů.

Můžeme snad doufat, že se jen jednalo o nemístný vtip pražských vtipálků, kteří pak někde z povzdálí s nadšením sledovali reakci policie. V takovém případě by mělo být možné z otisků prstů dětinských "konstruktérů" identifikovat pachatele. Ovšem o trestný čin se nejspíše nejedná, maximálně o pokus vyvolat paniku či šířit tímto poněkud zvláštním způsobem poplašnou zprávu.

Existuje ale i jiná možnost: mohlo se jednat o test skupiny teroristů, kteří si tak vyzkoušeli, za jak dlouho se na místě nastraženého výbušného systému objeví policie a bomby namířené proti chodcům nebo přilehlým budovám zlikviduje. Pražská Malá strana je totiž místem řady velvyslanectví řady států. Je zde zejména velvyslanectví Německa a Velké Británie. Faktem ale je, že by teroristé jistě nepoužili něco tak nápadného, jako je blikající bomba přilepená na pouliční lampu. Spíše by zvolili oblíbený nenápadný dálkové odpálený automobil naplněný trhavinami.

Vláda USA doporučila svým občanům v tento již téměř předvánoční čas do Evropy nejezdit. Kam se ale mají odebrat například obyvatelé Prahy, Paříže, Berlína či Londýna? Asi nám jako vždy nezbývá než se modlit, sedět doma na zadku, do práce jezdit raději na kole než metrem. Podle toho, jak v Londýně vyletěl do vzduchu autobus i metro, není veřejná doprava nijak bezpečným místem. Autem to nezkoušejte, není kde zaparkovat. Zdá se, že jsme se ocitli v pasti civilizace a zuřiví náboženští fanatici si s námi mohou dělat, co jim napadne. Nepřítel je všude a nikde.

Doufat v tajné služby je možné, jenže útoky podnikají především naturalizovaní "spící" teroristé, kteří v zemích Evropy i v USA vystudovali a spokojeně žijí do té doby, než jsou vyzváni k provedení útoku svými souvěrci operujícími především v Pákistánu a v Afghánistánu. Takové by si měla vzít do evidence a sledovat je nejen cizinecká policie, ale i BIS. Doufejme, že v této věci něco skutečně smysluplného dělají.

Přeji vám klidný podzimní den bez explozí nastražených bomb. A dejte si také pozor na paní Paroubkovou, tedy tu bývalou manželku bývalého premiéra. Dokáže s autem způsobit pěknou paseku hodnou zkušeného kaskadéra, jak nás o tom pohotově informují média.
5.10.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.