Čekání na atentát.

Poté, co vláda spustila mimořádná opatření proti možným teroristickým útokům v Evropě, začíná vzrůstat nervozita jak mezi obyvateli, tak i v řadách policistů. V objektu nádraží Opava-východ našli pozorní zaměstnanci včera v 18.40 podezřelý kufr a tak na místo okamžitě zamířila policie, která ihned evakuovala celé maličké nádraží. Současně policisté vyklidili přilehlé ulice Jánská, Nádražní okruh a Skladištní až po Horní schody. Evakuováno bylo asi 80 lidí.

Teprve ve 20:25 dorazila na místo pyrotechnická skupina. Pomocí speciálního robota chtěli policisté vyzvednout kufr a případně ho i zneškodnit v připraveném speciálním kontejneru. Policejní pes však žádnou výbušninu neoznačil a pyrotechnik poté zjistil, že je kufr zcela prázdný. Ve 21:15 byla akce ukončena a policie nádraží otevřela pro veřejnost.

Byla to sice docela slušná ukázka pohotového policejního jednání, ale také důkaz toho, že přes média šířené informace o hrozícím nebezpečí způsobí spíše příliv falešných poplachů vyvolaných buď lidskou blbostí nebo obyčejnou zapomětlivostí. Pokud se tedy budete chtít zbavit nějakého starého kufru či igelitky s nepotřebnými hadry, nenechávejte taková zavazadla na veřejném místě. A ještě jedno varování: na místech, kde hlídkují vojáci či policisté se nedávejte do zběsilého běhu, abyste například stihli odlet vašeho letadla. Mohlo by se vám totiž stát, že vás na smrt vyděšený policista či vojáček na místě sejme několika dobře či špatně mířenými ranami. Když už bude nutný úprk k vlaku či letadlu, požádejte slušně ozbrojence o povolení k běhu, aby nebyl zaskočen vaším nestandardním chováním.

Pokud se však domníváte, že nás armáda a policie ochrání před explozí výbušnin na nějakém frekventovaném místě, hluboce se mýlíte. Skutečného fanatického, vycvičeného a k smrti odhodlaného teroristu lze zastavit jen čirou náhodou. Případů, kdy byli teroristé zastaveni ve fázi příprav akcí tajných služeb a policie je naprostá menšina. Identifikace podezřelé osoby je sice u nás v ČEZku poněkud lehčí za předpokladu, že to bude osoba arabského původu, nezapomínejte ale na to, že se řada zcela evropsky vyhlížejících "domácích" sympatizantů islámských teroristů může také odhodlat zemřít hrdinnou smrtí.

Takže to chce klid a překonat nastávající těžké časy podle vzoru obyvatel Londýna bez zbytečné paniky. Zdají se být opravdu potomky těch Britů, kteří bez paniky odolávali děsivým náletům německé luftwaffe v letech druhé světové války. Nemáme sice žádnou třetí světovou válku, ale probíhá celosvětová válka s terorismem, která, jak se zdá, nikdy neskončí. Snad si na ten fakt zvykneme. Tady Praha, dnes zatím žádné výbuchy.
6.10.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.