Jak zprivatizovat české lesy.

ČEZká vláda plánuje přeměnit během příštího roku státní podnik Lesy České republiky na akciovou společnost. Jedním z důvodů je část nerozděleného zisku firmy ve výši kolem sedmi miliard, který by pak mohla vláda použít na nejasný cíl zvaný "financování důchodové reformy". V diskusním pořadu České televize OVM to naznačil zcela otevřeně ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Legislativně to bude podle něj docela jednoduchý proces. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, takto "stínový ministr zemědělství" (!!!) v témže pořadu ČT prohlásil, že komunisté přeměnu Lesů ČR na akciovou společnost podporovat nebudou. Jejich hlasy ale v parlamentu nemají žádný vliv.
Státní podnik Lesy ČR vykázal za prvních osm měsíců letošního roku docela ubohý hrubý zisk 2,08 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik dokonce hrubý zisk směšných 147 milionů korun.

O tom, že se ve státních lesích krade a v obchodu s dřívím nastojato bují korupce nejsou žádné pochybnosti. Vláda sice může doufat, že z budoucí akciové společnosti získá prodejem akcií na burze nějakou tu miliardu na záplatování státního rozpočtu, budoucí dividendy ale budou více než chabé. Zakopaný pes je v tom, že veškeré vytěžené dřevo prodávají samy soukromé těžařské firmy, mezi kterými panují těžké boje o právo těžit. Teprve v prodeji dřeva zahraničním odběratelům a zpracovatelům jsou skutečné peníze. Pokud tedy bude budoucí akciová společnost České lesy a.s. - nebo jak se bude jmenovat - zase jen prodávat stromy na stojato, nebude z toho mít státní rozpočet žádný prospěch.

Přitom obchod se dřevem, zejména s výrobky ze dřeva je vysoce perspektivní záležitost. České dřevo se přes různé, zejména rakouské a německé vývozce exportuje do USA a nově i do Číny a Japonska. Takový vývoz drahocené suroviny je dost šílený obchod: při mechanizované těžbě se zaměstná jen minimum českých dělníků a poté, co lodě dorazí se dřevem například do Japonska, zpátky se vezou japonská auta, jejichž výroba uživila slušný počet Japonců. S Čínou je to podobné: tam dřevo, zpátky hadry.

Co si o privatizaci Českých lesů myslí jeden z největších českých "dřevařů" Jan Mičánek, dříve majitel firmy Less&Forrest, nyní Less a.s. holding, čtěte v sice poněkud starším, ale právě teď znovu aktuálním rozhovoru pro HN z roku 2006, nazvaném Koupit si les je výnosná investice. O tom, jak obchoduje se dřevem mimo jiné říká: "Trocha korupce je všude, ale musí to mít meze".

Jedno je jisté: pokud se to stávající koalici podaří, půjdou České lesy, státní podnik, cestou ČEZu: prodá se polovina akcií a na další "podnikání" v českých luzích a hájích nebude mít český stát už žádný vliv. Půjde jen o blaho akcionářů. Skočte si proto ještě do státního lesa na houby, příští rok to možná nebude tak snadné.
7.10.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.