Obamamánie: hon na teroristy.

Podle anglického Guardian Obama svým zveličeným varováním před teroristickými útoky sledoval především svůj politický zisk v nastávajících amerických volbách do kongresu. Zneužil tak podle pakistánského diplomata Hasana blízkého pakistánskému prezidentovi své spojence pro své osobní politické cíle. Ten doslova řekl, že "pokud mají Američané konkrétní informace o teroristech a o Al-Kajdě, měli by nám je poskytnout, abychom je mohli pronásledovat my sami". Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere veřejně vyjádřil svou skepsi ohledně amerického varování před údajnou teroristickou hrozbou když uvedl, že nemá žádné informace o bezprostředně hrozícím útoku na Německo a dodal, že nebezpečí hrozící Německu je jen "hypotetické".

Zdá se tedy, že Obama udělal ze svých "věrných spojenců" v Pákistánu i Evropě včetně českých politiků poslušné idioty, kteří naprosto zbytečně a bez konkrétních informací od amerických tajných služeb "zvedli" svoje policejní i vojenské síly ke zbytečným demonstracím připravenosti na teroristické útoky. Je zřejmé, že taková bezpečnostní opatření žádné teroristy nikde ve světě neodradily od jejich akcí. Naopak soutřeďováním se na "možné" cíle se jim otevírá volné pole zaútočit na naprosto nečekaných místech. Jediným účinným prostředkem je důsledná práce tajných služeb zejména při sledování podezřelých osob a různých "organizací" a "kulturních" či náboženských center s cílem zastavit plánované teroristické akce ve fázi přípravy. Zásadní věcí je pak kontrola a likvidace možných finančních zdrojů teroristických skupin. Bez peněz se globální terorismus dělat nedá.

Nezodpovězenou otázkou jsou ale důvody, které vedou mezinárodní teroristické organizace k zabíjení často i zcela nevinných lidí. Jedni tvrdí, že je to plánovaný globální boj islámu proti západní civilizaci s cílem ovládnout svět. Jiní zase argumentují, že se vlastně jedná o partyzánský boj proti okupantům a agresorům. Jako častá příčina se uvádí i chudoba v muslimských zemích jako je Afgánistán nebo Pákistán. Jenže teroristické akce provádějí čím dál častěji v západních zemích naturalizovaní a dobře situovaní i vzdělaní muslimové. Poněkud zvláštní je fakt, že se nedaří zlikvidovat hlavní vůdce a organizátory atentátů. Nabízí se pak ale i otázka, zda se terorismus vlastně určitým vládnoucím kruhům a státům hodí velice dobře jako prostředek pro zvyšování celkové kontroly nad obyvatelstvem. Existence "vnějšího nepřítele" byla vždy v minulosti spolehlivou metodou jak zastřít vnitřní problémy a konflikty ve společnosti.

To bychom se ale už dostali do spekulací typu "kdo vlastně ty teroristy řídí a financuje". Fakt, že nám snad alespoň dnes žádný konkrétní útok podle britských novinářů z Guardienu nehrozí, nás může natolik uklidnit, že se budeme věnovat svému obyčejnému pracovnímu dni a svým neglobálním problémům. Tady Praha, dnes zatím žádný teroristický útok.
8.10.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.