Jaká bude letošní zima?

Jak vidíte z mojí ranní fotografie, zima se neodvratně blíží. Podle některých odborníků na počasí prý bude v důsledku oslabení Golfského proudu krutá. Polští klimatologové ve své předpovědi vycházejí z práce italského fyzika Gianluigiho Zangariho který tvrdí, že kvůli nedávné ropné katastrofě v Mexickém zálivu se změnil směr jednoho ze tří proudů, které tvoří teplý Golfský proud, a ten tak výrazně zeslábl. Pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že by se nad Evropou v zimě držela tlaková výše a teploty by spadly mnohem níž, než jsou obyvatelé starého kontinentu zvyklí.

"Těžko říci, kde uvedená informace o „tisícileté zimě“ vznikla, co z toho opravdu pochází od polských klimatologů a co zkreslila média. Každopádně jsou ale takovéto zprávy „medvědí službou“ celé klimatologii…" píše klimatolog Ladislav Metelka ve svém článku Čeká nás "tisicíletá" zima???. Z toho vyplývá jednoduchý závěr: jako vždy jsou tito znalci schopni předpovědět přesně počasí maximálně tak na týden dopředu. Pokud mohu soudit podle chování "našich" domácích myší, bude letošní zima chladnější a začne dříve než jindy. Začaly se stěhovat ze zahrady na naši půdu už minulý týden. Skóre mám zatím čtyři ubožačky ulovené do klasické pastičky. Lov jsem musel zahájit na příkaz manželky, která nesnáší, když jí pobíhají kdesi nad hlavou právě když se chystá ke spánku.

11.10.2010 9:00 hod, 450 m nad mořem.

Jak je patrné z fotografie, ráno se už můžete ve vyšších polohách potkat s jinovatkou nejen na trávě, ale i na silnici, zejména na krajích lesa, kde je jinovatka zkombinovaná s napadaným listím. Je tedy nejvyšší čas přezout z letních pneumatik na zimní a ubrat plyn. Podle znalců by neměly být zimní gumy starší než dva roky, protože kaučuk stářím tvrdne a od letní jí odlišuje jen vzorek. Celý týden bude jasno a slunečno a teploty přes den kolem 14 stupňů, ráno místy přízemní mrazíky.
11.10.2010 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.