A kde tankujete vy?

Na webu občanského sdružení Acta non Verba o.p.s. se objevil seznam těch českých prodejců pohonných hmot, kteří v roce 2009 neprošli kontrolou kvality. Soupis získalo sdružení lstí od České obchodní inspekce (ČOI), která ho oficiální cestou odmítá poskytnout. Občanské sdružení si nejprve vyžádalo podle zákona o poskytování informací seznam všech prodejců, u kterých v roce 2009 kontrola proběhla. Po několika týdnech pak jiná osoba požádala ČOI o seznam těch prodejců, u kterých nebyly při kontrole shledány žádné závady. Jednoduchým porovnáním obou seznamů pak vznikl seznam těch prodejců pohonných hmot, kteří kontrolou neprošli se ctí. Přesná informace o tom, jaké závady byly u konkrétních prodejců zjištěny, seznam "hříšníků" neobsahuje.

Ačkoliv ČOI čelí několika civilním žalobám, odmítá oficiálně nepoctivé čerpací stanice zveřejnit, neboť jí v tom údajně brání rozpory v řadě zákonů upravujících obchodní vztahy. Je zřejmé, že ČOI raději podstupuje řízení ve věci civilních žalob spotřebitelů nebo organizací zastupujících práva občanů, než by riskovala žaloby prodejců po zveřejnění informací o jejich poškozování práv spotřebitelů. Zveřejnění informace o tom, že určitý prodejce falšuje prodávaná paliva nebo prodává pohonné hmoty neznámého původu by pochopitelně mohlo způsobit jeho zánik poté, co by od něj spotřebitelé přestali nakupovat.

Seznam špatných pumpařů najdete na adrese www.kverulant.org/pumpari.html včetně popisu toho, jak se sdružení Acta non Verba o.p.s. snažilo získat informace o prováděných kontrolách a jaké obavy o "dobré jméno" prodejců ČOI má.

Pozoruhodné je, že ČOI i v roce 2010 pokračuje v provádění kontrol a na svých stránkách uvádí opět jen souhrnné informace. Z těch vyplývá alarmující situace na trhu pohonných hmot, kdy je podíl nevyhovujících vzorků odebraných v srpnu 9,7 procent neboli celá desetina prodejců nedodržuje kvalitu.

Zcela komická je pak praxe ČOI, která na jedné straně odmítá poskytnout seznamy podvodných prodejců pohonných hmot s popisem zjištěných závad a na straně druhé bez obav zveřejňuje podrobné informace o výskytu rizikového výrobku - Flétna plastová vícebarevná dovážená z Číny nebo o dalším rizikovém výrobku Jo - Jo míček ježatý se světélkem a korálky. Je zřejmé, že tam, kde státního úředníka nečekají žádné komplikace při hájení práv spotřebitele, úřednický šiml koná s plným důrazem včetně stažení výrobku a zákazu jeho dalšího prodeje. O tom, že by se pracovníci ČOI placení z daní chystali zavřít nějakou pumpu nebo dokonce podat trestní oznámení na podezření z poškozování cizí věci - automobilu, o tom zatím nemáme žádné zprávy. Bylo by přece logické jestliže zjistí kontrola ČOI, že pumpař prodává nekvalitní zboží, měl by být zakázan další prodej a následně celý obsah předmětné nádrže znehodnocen na náklady prodejce. Podle názoru vedení ČOI a jejich právníků není ale prodej fléten totéž co prodej pohonných hmot. Ano, točí se tam mnohem větší peníze.
12.10.2010 08:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.