Antivir od Microsoftu zdarma i pro malé firmy.

Podle informace MS je nyní program Microsoft Security Essentials k dispozici zdarma i pro menší podniky s maximálně deseti počítači. Přesněji řečeno, v licenčních podmínkách se říká:" Jestliže provozujete malý podnik, smíte software instalovat a užívat v maximálně deseti (10) zařízeních ve svém podniku". Abyste mohli nainstalovat program Microsoft Security Essentials, musí být v počítači nainstalován pravý systém Windows.

Program Microsoft Security Essentials zajišťuje pro domácí počítač ochranu v reálném čase a chrání před viry, spywarem a dalším škodlivým softwarem. Aktualizace databáze i programu probíhá na pozadí. Microsoft důrazně doporučuje odinstalovat váš stávající antivirový program ještě před zahájením instalace. Je proto vhodné, i když ne nutné, se po stažení instalačního souboru odpojit od internetu, odinstalovat stávající antivir a pak zahájit instalaci Microsoft Security Essentials. Poté se opět připojit k internetu a nechat proběhnout aktualizaci Microsoft Security Essentials. Odpojení a následné připojení k internetu je možné provést zakázaním síťového připojení a jeho povolením v okamžiku, kdy se po instalaci Microsoft Security Essentials pokusí aktualizovat databázi definicí virů a spywaru. Tímto postupem nedovolíte virový útok z internetu v době, kdy není na vašem počítači umístěn žádný aktivní antivirový program.

"Cílem změn v licenční smlouvě s koncovým uživatelem je umožnit kvalitní zabezpečení počítačů se systémem Windows i menším firmám, které v mnoha případech zabezpečení neřeší nebo si z finančních důvodů nemohou dovolit komerční produkt," uvedl v tiskovém oznámení Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft. Microsoft Security Essentials sice není součástí operačního systému, ale přesto není vyloučeno, že se některé firmy prodávající komerční antivirové programy budou bránit proti nekalé konkurenci. Konkurenční programy avast! i AVG komerční nasazení tzv. Home verzí nepovolují. V současné době Microsoft Security Essentials používá kolem 30 milionů uživatelů. Existuje i fórum českých uživatelů MSE.

Instalací Microsoft Security Essentials se stáváte automaticky členem komunity Microsoft SpyNet. Z vašeho počítače budou v případě vašeho základního členství automaticky zasílány Microśoftu "informace o softwaru, který byl identifikován programem Microsoft Security Essentials , včetně místa původu tohoto softwaru, akcí, které aplikujete nebo které automaticky aplikuje program Microsoft Security Essentials , a zda byly tyto akce úspěšné. V některých případech mohou být neúmyslně společnosti Microsoft odeslány osobní údaje. Tyto údaje však společnost Microsoft nepoužije k vaší identifikaci ani k tomu, aby vás pomocí nich kontaktovala". Více najdete v části Nastavení, Microsoft SpyNet programu Microsoft Security Essentials. Zasílání těchto zpráv můžete v dialogu o odesílání zakázat. Podrobnosti najdete na stránce Nahlášení podezřelého softwaru komunitě Microsoft SpyNet.
Tak tohle možná řadu lidí i firem odradí od použití tohoto milého "dárku" společnosti Microsoft. Protože mám na svém počítači jen legální programy včetně Windows XP Professional, právě jsem si Microsoft Security Essentials nainstaloval. Pokud zjistím během času nějaké "tragické" nedostatky nebo nevýhody, sdělím vám je neodkladně. V každém případě může být pro řadu malých rodinných firem získání antiviru zdarma docela zajímavé. Ušetřit pár tisíc není nikdy k zahození, že? Ale teď odcházím otrhat poslední bio jablka, které nám naše milá příroda nachystala. Vyzval mě k tomu naprosto neodolatelně dnešní ranní mrazík.
13.10.2010 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.